Ränsistyneen aukion kunnostus Koivukylän aseman vieressä alkoi – tällainen väliaikainen taideteos sinne tulee

Remontti: Koivutorin portaat korjataan ja aukion laatoitus vaihdetaan asfaltiksi.

Koivutorin kunnostustyö Havukoskella on meneillään. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Koivutorilla on aloitettu kunnostus, jossa alueen ilme piristyy taiteella ja muun muassa vuosia kehnossa kunnossa olleiden portaiden korjauksella.

Portaiden betoni on syöpynyt joistain kohdista kokonaan pois, joten niiden korjaaminen on ennakoitua isompi urakka ja korjaustyön aikataulu on venynyt, kertoo projektisuunnittelija Seija Tulonen Vantaan kaupungilta.

– Ja myös joidenkin rakennustarvikkeiden saatavuudessa on pitkiä toimitusaikoja, Tulonen jatkaa.

Remontissa torin rikkoutunut betonilaatoitus vaihdetaan asfaltiksi ja sen pintaan tehdään valkoisella kuviomassalla taiteilija Vesa-Pekka Rannikon Feenix-lintu. Maalaus vaatii vähintään +10 asteen lämpötilaa eikä se näytä todennäköiseltä lokakuun lopussa, jolloin torin rakenteiden pitäisi olla valmiina.

– Ehkä teos laitetaan vasta ensi keväänä, Tulonen ennakoi.

Keväällä aukiolle istutetaan myös kolme Feenix-teoskokonaisuuteen liittyvää kirsikkapuuta ja teos saa valaistuksen.

Lintu on koristeellinen, kalligrafimainen.

Taiteilija Vesa-Pekka Rannikko

– Äärimitoiltaan 30x20-metrinen lintu on koristeellinen, kalligrafimainen, Rannikko kuvaa teostaan.

Lintuun heijastuu pimeällä syttyvä punainen valo, joka laittaa sulat liekehtimään.

Rannikko kertoo, että hän sai Feenix-aiheen idean Havukosken monikulttuurisuudesta. Tarina tuhkasta nousevasta linnusta löytyy monen maan, kuten Venäjän, Kiinan ja Lähi-idän tarinaperinteestä. Ja Harry Potterissakin on taikavoimia omaava Feeniks-lintu. Myös kirsikkapuut kuvaavat uuden alkua.

Feenix-lintu maalataan aukion pintaan. Havainnekuva. Vesa-Pekka Rannikko

Torin reunalla sijaitsevan punatiilisen Kirnun katonreunaan Rannikko on suunnitellut yhdessä asukkaiden kanssa eri kielillä toteuttavan Tervetuloa-tekstin. Torille tulee myös penkkejä ja pöytiä sekä jonkin verran istutuksia.

Kohennuksella on tarkoitus parantaa alueen turvallisuutta, valaistusta ja viihtyisyyttä, sillä Koivukylän aseman vieressä sijaitseva aukio on pahasti ränsistynyt eikä sen uudistamishanke ole edennyt toivotusti. Tulonen sanoo, että Koivutorin kunnostaminen on väliaikainen ratkaisu arviolta kymmeneksi vuodeksi.

Vantaan kaupunki järjesti Koivutorin alueesta suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun nelisen vuotta sitten, mutta uudistaminen ei lopulta lähtenyt käyntiin. Suunnitelmien mukaan alueelle piti tulla muun muassa asuntoja noin 800 asukkaalle, kirjasto ja liiketiloja 10–14-kerroksisiin taloihin.

Kilpailun voitti Health City Finland, jonka toimitusjohtaja Jari-Pekka Kelhä totesi Vantaan Sanomille joulukuussa 2019, että heidän kiinnostuksensa lopahti ostoskeskuksen ongelmien vuoksi. Ostari ei kuulunut suunnittelualueeseen, mutta Kelhän mielestä ostari kannattaisi purkaa. Koivutorin omistavan kiinteistöosakeyhtiön pienosakkaat eivät ole siitä innostuneet.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut