"Tuntuu ihan kuin olisin taivaassa" – Teatteritilat Silkin korttelissa ovat viittä vaille valmiita: näytökset käynnistyvät ensi viikolla

– On hienoa, että ehdin vielä olla mukana tässä Raatikon historian merkittävässä vaiheessa, ensi vuoden alkupuolella eläkkeelle jäävä teatterinjohtaja Marja Korhola sanoo. Annika Pitkänen
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Tummanoranssinen, pyöreälinjainen mammuttisohva. Värikkäitä, puoliympyrän muotoisia mattoja. Valotaideteos viestittää: teatteri, tanssi, tunne. Kahvila-baarin tiskin pronssinhohteinen kylki houkuttaa väliaikakeitaalle. Piano enteilee, että aulakonserttejakin on luvassa.

Teatteri Vantaan ja Tanssiteatteri Raatikon yhteinen lämpiö saa ilmeensä kaikesta tästä, kunhan aivan viimeisetkin silaukset on vedetty ennen ensi viikon historiallisia ensimmäisiä näytöksiä teattereiden uusissa saleissa Silkin korttelissa.

Teatteri Vantaan taiteellinen johtaja Anne Nielsen ja Raatikon teatterinjohtaja Marja Korhola ovat syystä innoissaan ja helpottuneita, kun paljon osallistumista vaatinut suunnittelu ja lukematon määrä teattereiden uusiin tiloihin liittyneitä palavereita alkaa olla ohi.

– Kulttuuri nousee uuteen kukoistukseen täällä, Nielsen sanoo.

– Henki on sama kuin vanhassa Silkkisalissa, mutta tilat ovat väljemmät sekä esiintyjille ja yleisölle. Täällä on kauneutta. Se on tärkeää, hän jatkaa.

Korhola iloitsee siitä, että paikka on yleisölle helposti saavutettavissa ja tarjoaa lisäksi viehättävän miljöön.

– Luulen, että heti kun ihmiset astuvat sisälle lämpiöön, he tulevat hämmästymään, hän ennakoi.

Pääsisäänkäynti tiloihin ei kuvaushetkellä ollut vielä parhaassa paraatikunnossaaan, koska muun muassa teattereiden valokirjaimin vasemmalla näkyvien ikkunoiden päälle tulevat nimet puuttivat vielä. Se ei estänyt Anne Nielseniä ja Marja Korholaa riemuitsemasta sisäänkäynnnin hienoudesta. Arkisto/Annika Pitkänen

Tilat on nyt pystytty räätälöimään kummankin teatterin tarpeisiin istuviksi. Raatikolla Jokisalissa riittää yllin kyllin tanssiteatterille sopivaa korkeutta ja koolattu puinen lattia antaa tarvittavan jouston.

– Myös teknisesti meillä on nyt huikeat mahdollisuudet rakentaa korkeatasoisia esityksiä. Anoimme ja saimme teatteritekniikkaa varten valtiolta avustusta, Korhola kertoo.

Katsomo on liikuteltava.

– Voimme siirrellä sitä ihan mihin vain.

Korhola raottelee ihastuksissaan yhtä pimennysverhoista, jotka peittävät Jokisalin valtavia lasitiili-ikkunoita.

– Nämä ovat niin upeita. Kaikki vanhat lasitiilet putsattiin ja rikkinäiset korjattiin. Tilojen kunnostus on oikeasti hyvin pieteetillä tehty, hän kiittää.

- Kaikki lasitiilisten ikkunoiden tiilet on putsattu ja rikkinäiset korjattu, Marja Korhola ihastelee. Annika Pitkänen

Teatteri Vantaan tila on matalampi ja sopii siten paremmin puheteatterin yleisöyhteyden vahvistajaksi.

– Korkeutta on silti puolitoista metriä enemmän kuin vanhassa paikassamme, Nielsen sanoo.

Katsomon nousevassa osassa on 140 viininpunaista Kansallisteatterin Willensaunasta pelastettua, hyvin säilynyttä tuolia.

– Tasalattiaosuudella käytössä on 60 uutta tuolia, jotka on verhoiltu sopimaan hyvin yhteen vanhojen kanssa.

Teatterin omaa historiaa tilassa kantavat kauniit vihreät lamppuvalaisimet.

– Tiloissamme on tarkoitus pitää myös konsertteja, sillä hieno äänentoisto antaa siihen monipuoliset mahdollisuudet. Myös muu tekniikka on aivan uutta, liisaamalla hankittua.

Tästä rakentuu Teatteri Vantaan näyttämö. – Se on vielä nurin päin, taiteellinen johtaja Anne Nielsen (oik.) huomauttaa. Annika Pitkänen

AIvan oma lukunsa ovat yläkertaan rakennetut valoisat, vaaleansävyiset toimistotilat, joissa kummallakin teatterilla on omat lasiseinin muutamaksi työpisteeksi jaetut kokonaisuutensa. Lisäksi löytyy pukuhuoneita peilipöytineen, pukukaappeineen ja vessoineen niin miehille kuin naisille, ompelijan huone, pukuhuolto- ja säilytystilaa, yhteinen, tilava keittiö ja yhteinen neukkari.

Kaikkialla on puhdasta ja valoisaa.

– Tuntuu ihan kuin olisin taivaassa niiden Viertolan tilojemme jälkeen, Korhola nauraa.

Teattereilla on toimistotiloissa yhteinen, avara keittiö. Annika Pitkänen

Nielsen ja Korhola ovat erityisen ylpeitä pääsisäänkäynnistä, joka sijaitsee rakennuksessa saman seinän puolella kuin vanha Silkkisali, keltaista Villa Söderbota vastapäätä. Molempien teattereiden nimet pääsevät komeasti rinnakkain Jokisalin ikkunoiden yläpuolelle ja viereen tulee vielä digitaalinen mainostaulu samoin kuin jokaiseen ilmansuuntaan rakennuksessa.

– Ovien tuntumaan voi tulla vaikka taksilla ja tilausbussillakin pääsee lähelle, Nielsen toteaa.

– Tästä sisäänkäynnistä tulee ihan oikea teatterin tuntu, Korhola hehkuttaa.

Lämpiön kahvilaa ja baaria palveleva tiski hohtaa kuparisena. Kuparinen teema toistuu eri puolilla tiloja muun muassa ovien alaosissa. Kahvilatoiminnasta vastaavat Teatteri Vantaa ja Minttiravintolat. Annika Pitkänen

Teatteri Vantaan ensimmäinen esitys uusissa tiloissaan käynnistyy ke 22.9. klo 14 lämpiössä, jossa Jani Uhlenius ja Matti Pasanen esittävät muun muassa Kiven ja Leinon runoihin tehtyjä lauluja. Samalla muistellaan Uhleniuksen 65-vuotista taiteilijantaivalta.

To 23.9. klo 14 Anne Nielsen esiintyy aikuisille suunnatussa Shirley Valentine -komediassa.

Tanssiteatteri Raatikko lähtee liikkeelle lapsiryhmille tarkoitetulla Ivan, Kettu ja Tulilintu -esityksellä ti 21.9. klo 9 ja 10. Esitys on on ensi-illassa la 25.9. klo 16.

Teattereiden uusista tiloista kiinnostuneille tiedoksi jo nyt: pe 19.11. klo 15 alkaen niissä järjestetään avoimet ovet -tilaisuus.

Lue myös:

Teatteri Vantaan ja Tanssiteatteri Raatikon johtajat uskaltavat jo tuulettaa – "Uusien tilojen varmistuminen oli kuin takuu teatterien jatkuvuudesta ja samalla tunnustus monikymmenvuotiselle työlle"

Tiksin Broadway on ihan naapurissa

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut