Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rahaa kuluu 1 000 000 euroa viikossa ja Helsinki-Vantaa ruuhkautuu raskaiden koronatoimien takia, vaikka matkustajia on vain murto-osa normaalista – "Hallituksen ja ministeriöiden ohjeistus on ollut sekavaa", moittii Vantaan kaupunginjohtaja

Helsinki-Vantaan koronatestauksesta ja muista koronan torjumiseen tähtäävistä toimista syntyy noin miljoonan euron kulut Vantaan kaupungille joka viikko.

Helsinki-Vantaalla on yhä käytössä eurooppalaisittain raskaat koronatoimet, jotka tuottavat sekä ruuhkia että suuria kuluja, vaikka kentän kautta Suomeen saapuva matkustajamäärä on murto-osa normaalista.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen vetosi keskiviikkona maan hallitukseen, jotta koronan takia tehtyjä rajamenettelyitä voitaisiin keventää.

Viljasen mukaan kankeat menettelyt heijastuvat myös Vantaan talouteen yleisesti, kun lentoliikenne ei pääse palautumaan.

– Tietojeni mukaan Euroopassa lentoliikenne on yleisesti palautumassa. Helsinki-Vantaan kautta maahan tulee vain noin 32 000 matkustajaa viikossa, Viljanen kertoi toimittajille järjestetyssä koronainfossa.

Viljasen mukaan lentokentällä on ruuhkaa etenkin iltapäivisin ja illansuussa, kun liikenne on vilkkaimmillaan.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoi, että Helsinki-Vantaan koronatoimet laahaavat ajastaan jäljessä. Kentällä tehdään kolmivuorotyötä matkustajien koronaohjauksessa, ja Husilta ostettu testauspalvelu toimii ympärivuorokautisesti.

Niitä matkustajia, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa, voimassa olevaa testitulosta tai todistusta sairastetusta taudista, ohjataan koronatestiin lentokentälle sekä oman kotikunnan testipisteeseen.

Kahden testin käytäntö on työläs, eikä sitä Aronkydön mukaan tiettävästi käytetä missään muualla Euroopassa.

Varotoimi tulee myös kalliiksi.

– Vantaa ostaa lentoasemalle Finavialta noin sata työntekijää ostopalveluna. Kun Finavia alkaa tarvita heitä muihin töihin, pitää ostopalvelu hankkia joltain kolmannelta osapuolelta, Aronkytö sanoi.

Aronkydön ja Viljasen mukaan pääkaupunkiseudun kaupungit aikovat ensi viikolla esitellä mallin, jolla Helsinki-Vantaan koronatoimia voidaan jouhevoittaa.

Viljasen mukaan Vantaa odotti maan hallitukselta uusia linjauksia lentoaseman rajaturvallisuustoimiin jo osana hallituksen viime viikolla esittelemää uusinta hybridistrategiaa.

Viljasen pettymykseksi konkreettiset esitykset uusiksi rajatoimiksi jäivät kuitenkin kokonaan puuttumaan.

Samoin hallituksen strategiapaperi jätti vastaamatta pahasti ruuhkautuneen koronajäljityksen ongelmiin, joiden kanssa pääkaupunkiseudun isot kaupungit ovat jo viikkoja kamppailleet.

Viljanen toisti keskiviikkona moitteensa siitä, että valtio ei kuuntele koronasta eniten kärsivien suurten kaupunkien näkemyksiä.

– Hallituksen ja ministeriöiden ohjeistus on ollut valitettavasti sekavaa ja poukkoilevaa, Viljanen sanoi.

Kiitosta Viljanen antoi hallitukselle lupauksesta, että kuntien koronakulut korvataan täysimääräisesti. Korvauksia ei kuitenkaan olla maksamassa toteutuneiden kulujen vaan laskennallisten keskiarvojen pohjalta.

Vantaa haluaa Viljasen mukaan käyttää korvausmenettelyssä toteutuneita kuluja. Ministeriövastauksen mukaan niiden selvittäminen vaatisi ministeriöltä puolentoista vuoden työn, Viljanen hämmästeli.