Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa tarjoaa koululaisille nyt kymmeniä maksuttomia harrastuksia – tavoitteena on tukea lasten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä

Harrastusten Vantaa -hanke auttaa myös monia vantaalaisperheitä, joilla ei ole varaa harrastaa.

Kaikille Vantaan peruskoulujen 1.–9.-luokkalaisille tarjotaan tänä lukuvuonna maksuttomia harrastusmahdollisuuksia Harrastusten Vantaa -hankkeen avulla.

Tämän tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia, ehkäistä heidän syrjäytymistään ja poistaa heidän yksinäisyyttään.

Pyrkimyksenä on myös kitkeä eriavoisuutta. Monien vantaalaisperheiden lapsilla ei ole varaa harrastaa ilman eri järjestöjen tarjoamaa tukea. Osalla perheistä ei ole myöskään mahdollisuuksia löytää sopivia harrastuspalveluita tai aikaa harrastusten edellyttämiin kuljetuksiin.

Harrastusten Vantaa on osa valtakunnallista Harrastamisen Suomen mallia, joka on laadittu Islannin menestyksekkään mallin pohjalta.

– Vantaalla on jo paljon olemassaolevia toimintamalleja lasten ja nuorten harrastusten järjestämisessä, mutta nyt niitä voidaan laajentaa ja kehittää, sanoo hankkeesta vastaava Vantaan kaupungin projektipäällikkö Anna Puhakka.

Puhakan mukaan tarkoituksena on järjestää koululaisille ilmaisia, laadukkaita ja mieluisia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä oman koulun ja kodin lähellä. Järjestäjinä toimii muun muassa urheiluseuroja, taiteilijoita ja taidekasvattajia sekä ammattimaisia taide-, kulttuuri- ja liikuntatoimijoita.

 Ylivoimaisesti eniten on toivottu parkouria.

Lasten toiveita on kuunneltu eri kyselyjen avulla siinä, mitä harrastuksia heille tarjotaan.

– Ylivoimaisesti eniten on toivottu parkouria, Puhakka kertoo.

Valikoimassa on kymmeniä muitakin harrastuksia, muun muassa jalkapallo, koripallo, kiipeily, uinti, teatteri, tanssi, sirkus, elokuvat, partio, eläinharrastus, pelisuunnittelu ja robotiikka. Mukana on myös vammaisopetukselle suunnattuja harrastuksia, kuten valotaidetta ja musiikkia.

Ilmoittautumiset harrasteryhmiin alkavat tällä viikolla www.hobihobi.fi-sivuston kautta ja päättyvät syyskuun viimeisellä viikolla. Toimintaa järjestetään syys–toukokuun aikana.

– Ryhmiä tulee noin 280.  Toiveena on, että tavoitamme 4 500 lasta. Ryhmien kokoa laajennetaan mahdollisuuksien mukaan, Puhakka kertoo.

Puhakan mukaan Harrastusten Vantaata pilotoitiin onnistuneesti keväällä, jolloin käynnistettiin 104 ryhmää. Hän painottaa, että harrastusmahdollisuuksia tarjoamalla voidaan myös ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia ja siten säästää rahaa pitkällä tähtäimellä.

Maksuttomien harrastusten järjestäminen tänä lukuvuonna maksaa puoli miljoonaa euroa. Uudenmaan aluehallintovirasto rahoittaa hankkeesta leijonanosan ja Vantaan kaupunki 20 prosenttia.

Puhakan mukaan valtiolta voi hakea rahoitusta myös lukuvuodelle 2022–2023.

– Tavoitteena on, että Harrastamisen Suomen malli tulisi pysyväksi osaksi koulupäivää.

Lastenkulttuurikeskus Pessissä Tikkurilassa järjestettiin keväällä taiteen taikaa -, taidetiimi- ja pikkuklovniharrastuksia osana hanketta. Nyt alkusyksystä koululaiset voivat harrastaa kuvataiteita, pakohuonepeliä ja roolipelaamista. Osallistujia on otettu koronan vuoksi enintään kymmenen henkeä per ryhmä.

Pessin kulttuurituottaja Rebekka Barongo kertoo, että pakohuonepeli otettiin uutena sisältönä mukaan keskuksen toimintaan.

– Harrastus sai heti suuren suosion, ja lisäryhmiä on toivottu. Siinä lapset pääsevät suunnittelemaan ja rakentamaan Pessin Galleriaan oikean pelattavan pakopelihuoneen.

Keskus järjestää lukuvuoden aikana myös robotiikkaa ja koodausta sekä sirkusta.