Haulikoita luonnonsuojelualueella ja asutuksen lähellä kantavat miehet ihmetyttävät asukkaita Vantaan Tammistossa – "Kyse on virka-avusta poliisille"

Loukkaantunutta kaurista jahdataan haulikoin Tammistossa. Luotiasetta ei voi käyttää lähellä asutusta. Kuvituskuva. Osmo Kurki

Mikko Välimaa

Kahden asein varustautuneen miehen liikkuminen Numeropuiston ja Tammistontien alueella Vantaalla herättää ihmetystä asukkaissa.

Vantaan Sanomiin yhteyttä ottanut asukas kertoo nähneensä keltaisiin liiveihin pukeutuneet miehet torstaina puolen päivän aikaan.

Hän kertoo jääneensä miettimään, mitä miehet tekivät puistossa.

– Molemmilla oli kädessään aseet. He kävelivät hiljakseen ja selvästi etsivät jotain. Käsittääkseni taajama-alueella ei tulisi metsästää.

Toiminnanohjaaja Juhani Laitinen Vantaan riistanhoitoyhdistyksestä kertoo, että miehet etsivät loukkaantunut metsäkaurista.

– Kyse ei ole metsästämisestä vaan poliisilta tulleen suurriistavirka-apupyynnön toteuttamisesta. Kauris loukkaantui pahasti jäätyään auton töytäisemäksi kolmisen viikkoa sitten. Sen vasen takajalka on lonkan kohdalta poikki, Laitinen kertoo.

Virka-apua toteuttavat miehet tunnistaa liivistä, jossa lukee: Suurriistavirka-apu.

Laitisen mukaan kaurista on yritetty löytää sekä miesten että jäljestyskoiran voimin toistaiseksi tuloksetta.

– Eläin piileskelee pienen luonnonsuojelualueen siimeksessä. Siitä tulee jatkuvasti soittoja. Äskettäin se oli syömässä omenoita erään talon pihassa.

Metsästyslain mukaan asetta voi käyttää, jos etäisyys asutukseen on vähintään 150 metriä. Koska kyse on virka-avusta, voidaan loukkaantunut eläin ampua kuitenkin myös lähemmäs asutusta.

Kaurista jahtaamassa on Laitisen mukaan kokeneita aseenkäyttäjiä.

– Miehet ovat kokeneita ja heillä on harkintakykyä. Jos lähistöllä on ihmisiä, asetta ei käytetä. Aseena heillä on haulikot. Luotiasetta ei voi käyttää näin lähellä asutusta.

Laitinen korostaa, että autoilijoiden pitää tehdä kolarissa loukkaantuneesta eläimestä ilmoitus poliisille heti. Tällöin virka-apupyyntö saadaan eteenpäin nopeasti, ja riistanhoitoyhdistyksen aktiivit pääsevät koirineen tuoreille verijäljille.

– Tässä Tammiston tapauksessa piittaamaton autoilija ei tehnyt ilmoitusta.

Joskus käy niin, että loukkaantunut eläin jää nilkuttamaan luontoon pitkäksi aikaa.

– Vapaalan, Myyrmäen ja Martinlaakson alueella eli puolitoista vuotta kauris, jonka toinen etujalka oli poikki. Se pärjäsi, kun lunta oli vähän, mutta viime talven hanget olivat sille liikaa. Se oli loukannut jalkansa ilmeisesti uudelleen hypätessään. Eläin lopetettiin lopulta talvella, Laitinen kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut