Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Oma koti keskiaikaisessa kylässä on harvojen herkkua Vantaalla – "Tämä on idylli hienossa paikassa"

Asuinalue: Pienessä Kirkonkylässä tulee asuntoja myyntiin harvakseltaan.

Pyhän Laurin kirkon ohi kulkeva Kirkonkyläntie on monelle tuttu läpiajoreitti. Sitä pitkin pääsee Tikkurilasta tai Koivuhaasta Tammistoon ja Tuomarinkylään. Matkalla on mahdollisuus ihailla keskiaikaista kylää.

1970-luvulla kylän läpi kulki vanhoja taloja ihaillen arava-asunnossa Havukoskella asunut Pietari Jääskeläinen. Vanha yhteisö kiehtoi.

– Päätin muuttaessani työn perässä perheen kanssa 80-luvulla Vantaalta Lappeenrantaan, että jos joskus vielä muutan Vantaalle, muutan Kirkonkylään.

Unelma, tai pitäisikö sanoa suunnitelma, toteutui.

– Hesarissa oli vuonna 2003 pieni ilmoitus Kirkonkylässä myytävänä olevasta tontista. Taisi olla marraskuu, kun vesisateessa astelimme mutavellissä tonttia katsomassa. Vaikka sää oli kurja, se oli menoa. Ihastuimme tonttiin.

Kaupat tehtiin ja tontille valmistui paritalo vuonna 2005.

Talon tuli sopeutua Kirkonkylän miljööseen.

– Olin aikoinaan kutsunut Suomeen töihin inkeriläisen paluumuuttajan, puuseppä Paavo Hännikäisen perheineen. Sain hänet innostumaan ja Paavo rakensi ja minä tein paperityöt.

Rakennuslupa saatiin, mutta kaupunki raamitti rakentamista tarkoin.

– Talon tuli sopeutua Kirkonkylän miljööseen. Sen tuli olla puolitoistakerroksinen, harjakattoinen ja siinä tuli olla ristikkoikkunat, lautaverhoilu ja maalina punamulta, Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläisten koti on vilkkaan Tuusulanväylän lähellä, mutta piha on omassa rauhassaan. Vehreässä puutarhassa kuulee lintujen laulavan.

– Tämä on idylli hienossa paikassa, tiivistää Liisa Jääskeläinen kotialueensa parhaat puolet.

Ympäristön rauha on asettunut myös kodin sisätiloihin, tuumivat Jääskeläiset. Kodissa on isot ikkunat puutarhaan, joka on Liisa Jääskeläisen mukaan sopivan pieni.

– Ympärillä on kauniita pihoja, joita naapurit pitävät kunnossa ja me saamme ihailla niitä, hän toteaa hymyillen.

Kirkonkylässä on vain noin 145 asukasta. Kylä on pieni, mutta sillä on komea historia.

– 1400-luvulla Kirkonkylässä sijaitsi koko nykyisen pääkaupunkiseudun keskus ja Kirkonkylään tultiin sunnuntaisin kuuntelemaan jumalanpalvelusta pitäjän joka kolkasta, Pietari Jääskeläinen sanoo.

Liisa Jääskeläinen on liittynyt ruotsinkielisiin marttoihin. Yksi syy siihen on se, että hän haluaa pitää yllä ruotsin kielen taitoa. Kirkonkylän yhteisöön kun kuuluu paljon myös ruotsia puhuvia.

– Osa heistä on pitkään täällä asuneiden sukujen jäseniä.

Kirkonkylän asuntojen neliöhinnat ovat usein keikkuneet Vantaan huippulukemissa. Syynä on suurelta osin se, että taloja tulee alueella harvoin myyntiin ja yksittäiset kaupat ratkaisevat neliöhinnan.

– Tilannehan on aivan eri täällä kuin monella muulla vantaalaisalueella, Pietari Jääskeläinen toteaa.