Valtuutettujen tiliä kartuttavat satojen eurojen kokouspalkkiot ja jopa tuhansien eurojen vuosikorvaukset – "Tuskin kukaan hakeutuu kuntapolitiikkaan palkkioiden takia"

Talous: Vantaan maksamat palkkiot häviävät kisassa Espoolle ja Helsingille.

Yksi valtuuston kokous tarkoittaa jokaiselle vantaalaisvaltuutetulle 240 euron palkkiota. Kokouspalkkioita ja muita korvauksia maksetaan valtuutettujen lisäksi kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenille.

Palkkion määrä riippuu siitä, missä roolissa kokoukseen osallistuu. Vantaalla kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat saavat enintään kolme tuntia kestävästä kokouksessa 290 euroa, valtuutetut ja kaupunginhallituksen jäsenet 240 euroa. Lautakunnan jäsen saa yhdestä kokouksesta 150 euroa ja lautakunnan puheenjohtaja 200 euroa.

Kaupunginhallituksen, kaupunginvaltuuston ja lautakuntien kokouksia koskee sama sääntö.

– Kokouksista maksetaan ensimmäiseltä kolmelta tunnilta niin sanottu peruspalkkio. Mikäli kokous kestää pidempään, palkkio kasvaa, Vantaan vastaava hallintoasiantuntija Henna Yli-Leppälä toteaa.

Jokaiselta kolmen tunnin jälkeen alkavalta tunnilta maksetaan lisäpalkkiona 40 prosenttia peruspalkkiosta.

Palkkion lisäksi päättäjät voivat saada korvausta ansionmenetyksestä, matkakustannuksista, sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä. Niiden lisäksi on mahdollisuus saada päivärahaa sekä ateria- ja majoituskorvausta.

Aikaa menee kuin olisi osapäivätyössä.

Avainroolissa olevien päättäjien eli esimerkiksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tilille kilahtaa kokouspalkkioiden lisäksi 7 000 euroa vuodessa, varapuheenjohtajille 5 000 euroa vuodessa. Täsmälleen samat vuosittaiset korvaukset saavat kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat.

Kaupunginhallituksen jäsenet saavat kokouspalkkioiden päälle 4 000 euroa vuodessa.

Lautakunnissa ja liikelaitoksissa nuijaa pitävien palkkiot ovat hieman pienemmät. Lautakunnasta riippuen puheenjohtaja saa joko 3 600 tai 5 000 euroa vuodessa, varapuheenjohtajien vuosipalkkio on 2 400 tai 2 800 euroa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajistolla ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla on mahdollisuus valita vuosikorvauksen sijaan kuukausittain maksettava osa-aikakorvaus, joka on tehtävästä riippuen 2 250–2 750 euroa. Myös sen lisäksi maksetaan kokouspalkkiot.

Valtuutettuna toimiminen on luottamustehtävä, ei päivätyö, muistuttaa korsolainen valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Vaula Norrena (vihr.). Hän toivoo palkkioita arvioitaessa muistettavan tehtävän vaativuus.

– Valtavan iso osa luottamushenkilön työstä, jopa 80 prosenttia, tehdään kokousten ulkopuolella. Yhtä valtuuston kokousta varten voi olla perehdyttävänä jopa 1 000 sivua materiaaleja. Aikaa menee kuin olisi osapäivätyössä.

Norrena muistuttaa myös päättäjien vastuun suuruudesta.

– Vantaan kaupungin budjetti on noin 1,7 miljardia euroa ja tuossa summassa eivät ole mukana konserniyhtiöt. Voidaan ajatella, että luottamushenkilöt ovat ison yrityksen hallituksessa. Valtavan suuri osa päätöksistä liittyy rahaan.

Norrena uskoo ja toivoo, että kaikki luottamushenkilöt panostavat tehtävänsä hoitoon.

– Ehkä joskus kymmeniä vuosia sitten sellaistakin tapahtui, että osa valtuutetuista tuli vain kokouksiin tekemättä mitään muuta.

Luottamushenkilöt osallistuvat myös erilaisiin iltakouluihin ja selostustilaisuuksiin, niistä maksetaan samat palkkiot kuin kokouksista. Norrena sanoo tilaisuuksien olevan tärkeitä, jotta asioista saadaan ajantasaista tietoa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok.) toteaa palkkioiden olevan palkkaa tehdystä työstä ja korvausta menetetystä vapaa-ajasta. Hän pohtii palkkioilla olevan merkitystä myös demokratian toteutumisen kannalta.

Multala korostaa Norrenan tavoin, että työtä on luottamushenkilöillä paljon. Tuntiansio jäisi pieneksi, jos sellaisen haluaisi laskea.

– Tuskin kukaan hakeutuu kuntapolitiikkaan palkkioiden takia.

Luottamushenkilölle käteen jäävä euromäärä on aivan eri kuin kaupungin maksama palkkio tai korvaus. Norrena huomauttaa, että verottajan lisäksi myös puolueet ottavat oman osuutensa palkkioista ja korvauksista.

Vertailu

Vantaa ei maksa huippupalkkioita

Vantaan maksamat palkkiot sijoittuvat isojen kuntien välisessä vertailussa keskikaartiin.

Kaupunginvaltuuston kokouksesta saa Vantaalla 240 euroa, Helsingissä 410 euroa, Tampereella 380 euroa ja Espoossa 355 euroa.

Vantaalaiskollegoihinsa verrattuna pienemmät palkkiot saavat valtuutetut muun muassa Turussa (180 euroa) ja Oulussa (150 euroa). Pohjoisessa naapurikaupungissa Keravalla valtuutetut saavat kokouspalkkiota 119 euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut