Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt: | Simonkylässä asunut mainosgraafikko ikuisti kotikulmiensa näkymiä sekä kameralla että siveltimellä

Tiistaina 2. lokakuuta vuonna 1990 käyskenteli mies kamera mukanaan asuinseuduillaan Hiekkaharjussa ja Tikkurilassa. Sieltä täältä valikoitui valokuvattavaksi kaunis, mielenkiintoinen tai ajan henkeä muuten huokuva näkymä.

Kello 11.30 filmille tallentui mansardikattoinen asuinrakennus Kielotien ja Hiekkaharjuntien risteyksessä. Paikalle osui myös sateisessa säässä liikkuvia ihmisiä.

Kaksi vuotta myöhemmin näkymä siirtyi öljyväreillä kankaalle ja syntyi tunnelmallinen maalaus. Näin mainosgraafikko Jouko Marjanen (1941–2010) toimi useinkin. Hän vangitsi kotiseutunsa näkymiä kameralla ja myöhemmin maalasi ne tauluksi.

Kuvanottohetkellä ylös kirjattu kellonaika auttoi valon suunnan määrittämistä myöhemmin tehtävissä maalauksissa.

Marjanen oli muuttanut Helsingin maalaiskunnan Simonkylän Simonmetsään vuonna 1967. Hän kuvasi kamerallaan asuinalueensa näkymiä ja muutoksia.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on Marjasen valokuvia, mutta myös useita hänen maalauksiaan.

Museon kokoelmien maalauksiin on ikuistettu 1980- ja 1990-luvun näkymiä pääasiassa Simonkylästä, Hiekkaharjusta ja Tikkurilasta. Lisäksi muualta Vantaalta on joitakin teoksia. Mukana on maisemia, katunäkymiä ja tapahtumia.

Osan ottamistaan valokuvista Marjanen oli yhdistänyt teipillä panoraamaksi ja sai näin maalattua laajoja näkymiä.

Vantaan kaupunginmuseon hallussa olevia Jouko Marjasen Vantaa-aiheisia maalauksia voi katsella lisää Finna-hakupalvelussa vantaankaupunginmuseo.finna.fi.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiasta kertovia juttuja löydät täältä .