Iskikö korona-aikana neuloosi? – Pian neulomisintoa pääsee purkamaan Vantaa-villapaitaan

Juhlatempaus: 60-vuotiaan Vantaa-Seuran neuletalkoisiin voivat osallistua kaikki niin äänestämällä kuvioehdotuksista kuin neulomalla.

- Koska en asu Vantaalla, oli kiva järjestää äänestys, jossa asukkaatkin pääsevät niihin vaikuttamaan. Vantaa-villapaidan ja sukkien suunnittelij, Kirsi Mantua Kommonen sanoo. Kirsi Mantua-Kommonen
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Mitä Vantaalta on puuttunut? No, oma villapaita ja sukat tietenkin, mutta nyt tämäkin asia korjaantuu.

60-vuotta lokakuussa täyttävä Vantaa-Seura on tapansa mukaan ketterästi ajan hermolla ja vastaa monelle korona-aikana kehittyneeseen neuloosiin eli vahvasti voimistuneeseen neulomisintoon. Suunnitteilla olevien villapaidan ja -sukkien kuviointiin on kaikilla mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä kuvioehdotuksia ja niiden yksityiskohtia netissä.

Lopullinen malli ohjeineen tulee vapaasti kaikkien käyttöön.

Malliluonnokset on tehnyt Karjalohjalla asuva neulesuunnittelija Kirsi Mantua-Kommonen, jolle tehtävä tiesi hyppyä lähes tuntemattomaan.

– Vantaa on ollut minulle aika hahmoton alue, ja oli älyttömän inspiroivaa ruveta selvittämään, mitä kuvioissa oikeastaan pitäisi olla mukana, hän sanoo.

Muun muassa Vantaanjoki ja lentokenttä ovat vaikuttaneet suunnitteluun.

– Lentokenttä on ollut itselleni se yleisin syy käydä Vantaalla, hän myöntää.

Lentokenttä kuuluu oleellisesti Vantaan olemukseen. Niinpä se näkyy myös Kirsi Mantua-Kommosen kuvioehdotuksissa Vantaa-neuleisiin. Kirsi Mantua-Kommonen

Vantaa-Seuran kautta Mantua-Kommoselle aukeni myös alueen pitkä historia, joka niin ikään on läsnä ehdotuksissa.

– Minulle oli täysin uutta, että täältä on olemassa niin valtavasti arkeologisia löytöjä keskiajalta.

Mantua-Kommonen kertoo etsineensä myös uudempaa populaarikulttuurista ponnistavaa inspiraation lähdettä.

– Tietty Vantaa-räppi sieltä löytyikin, mutta kuitenkin tuumin, että ehkä se ei sittenkään ihan lukeudu neulovan kansanosan ykkösasioihin, hän nauraa.

Nyt Vantaa on saanut uuden fanin. Aivan toisella rintamalla Mantua-Kommosella on sattumoisin yhtä aikaa ollut yhteistyötä Rekolanmäen ja Vierumäen koulujen kanssa pilottihankkeessa, jossa toteutettiin virtuaalinen koulupäivä yhdessä intialaisen koulun kanssa.

– Uskomattoman mahtavia opettajia, hän hehkuttaa.

– Kaiken kaikkiaanhan Vantaa on ihan tosi kova ja pop.

Netissä parhaillaan pyörivän äänestyksen tulos vaikuttaa lopulliseen kuviomalliin. Se ei silti välttämättä tarkoita, että vain yksi vaihtoehdoista valitaan, vaan mukana voi olla osia useammastakin.

– Suunnitelman valmistuttua suoritetaan koeneulonnat. Siihen saamme tekijät Kartanonkosken Marttojen joukosta, Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto kertoo.

– Tarkoituksena on, että vielä juhlavuoden aikana neulemalli saataisiin kaikkien käyttöön.

Seura aikoo järjestää myös yhteisneulontailtoja, joissa neulomiseen saa tarvittaessa heti apua. – Varmaankin järjestämme tähän mahdollisuuden myös verkossa.

Mantua-Kommonen uumoilee tekevänsä mallista mahdollisesti kaksi eri versiota.

–  Toisen aloittelijallekin sopivan ja toisen sellaiselle, joka haluaa enemmän haastetta.

Kuvioehdotuksia voi äänestää 26. syyskuuta puoleenyöhön asti. Lisätietoa äänestyksestä ja neulonnoista saa Vantaa-Seuran kotisivuilta, joilta pääsee myös äänestämään.

Lue myös: Voiko tee maistua Vantaalta?

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut