Vantaan Energia ei ole nostamassa kaukolämmön hintatasoa talvikaudella. Sen sijaan sähkön kuluttajahinnat kallistuvat, koska sähkön tukkumarkkinahinta on nousussa. Näin kertoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.
Helsingissä energiayhtiö Helen nosti äskettäin kaukolämmön hintaa lähes 30 prosenttia. Perusteluna oli kulujen nousu.
Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kuitenkin sanoi Taloussanomille, etteivät kaikki energiayhtiöt korota lämmön hintoja. Osa laskee niitä, ja osa pitää ne ennallaan.
– Se riippuu siitä, millaiset polttoaineet ja kaukolämmityksen lähteet yhtiöllä ovat käytössä, Leskelä totesi Taloussanomille.
Fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen ja maakaasun, hinnat ovat nousseet merkittävästi, kun koronapandemiasta ollaan toipumassa. Myös päästöoikeushinnat ovat kohonneet voimakkaasti EU:n päästötavoitteiden kiristyttyä.
Toivosen mukaan Vantaan Energialla ei ole paineita korottaa kaukolämmön hintaa, koska yhtiö käyttää niin vähän fossiilisia energialähteitä.
Sähkön tukkuhinnan muutokset näkyvät välittömästi myös omalla sähkölaskulla.
– Fossiilisten käyttötarve on pudonnut radikaalisti vuonna 2014 avatun jätevoimalamme ja 2019 avatun biovoimalamme ansiosta. Viime vuonna enää 16 prosenttia lämmöntuotannostamme ja 4 prosenttia sähköntuotannostamme tuli fossiilisista polttoaineista.
Kun Martinlaakson vanha kivihiilivoimala suljetaan talven jälkeen, uusi jätevoimalan laajennus valmistuu Ojankoon ja Vantaan Energian hiilituotanto loppuu kokonaan.
Yhtiön tavoitteena on, että fossiilisista polttoaineista luovutaan täysin vuoteen 2026 mennessä.
– Toistaiseksi olemme käyttäneet talven kylmimpinä hetkinä lämpökeskuksissa maakaasua, koska pakkasilla se on hyvä ratkaisu. Investoimme jatkossa kuitenkin lisää kiertotalouden voimantuotantoon. Kuusikonmäkeen rakentuu vuosina 2025–2026 maailman suurin lämmön kausivarasto. Sen avulla pääsemme eroon maakaasusta.
Sähkön tukkumarkkinahinnan nousu vaikuttaa vantaalaisten sähkönkäyttäjien laskuun eri tavoin riippuen siitä, millaisella sopimuksella sähkön ostaa. Monella lasku kallistuu. Vantaan Energian sähkönmyynti siirtyi viime vuonna kymmenen energiayrityksen omistamaan sähkönmyyntiyhtiöön Oomiin.
– Tukkumarkkinahintaan vaikuttavat markkinakehitys, polttoaine- ja päästöoikeushinnat ja etenkin Norjan vesivarastotilanne. Viimeisimmän vuoden aikana Pohjoismaissa on ollut kuivaa, minkä takia sähkön hinta on noussut voimakkaasti kesän jälkeen. Vesivarastot ovat alhaisimmillaan kymmeneen vuoteen, Toivonen perustelee.
Myös Keski-Euroopan sähköntuotanto vaikuttaa vantaalaisten hintoihin.
– Keski-Euroopassa käytetään vielä paljon fossiilisia raaka-aineita sähköntuotantoon, ja siellä hintataso on korkeampi. Sähköä siirtyy nyt paljon Pohjoismaista Keski-Eurooppaan, mikä nostaa Pohjoismaiden sähkön hintoja.
Toivosen mukaan sähkön tukkumarkkinahinnan nousu näkyy jatkuessaan väistämättä myös kuluttajahinnoissa.
– Tilanne voi kääntyä, jos saadaan syksyllä voimakkaita sateita ja vesivoiman tuotanto kasvaa.
Toivonen muistuttaa, että valitsemalla kiinteähintaisen määräaikaisen sähkösopimuksen vantaalainen sähkönkäyttäjä välttyy yllättäviltä hinnanmuutoksilta.
– Sähkön tukkuhinnan muutokset näkyvät välittömästi myös omalla sähkölaskulla. Kaukolämpötalossa asuvalle euromäärät ovat pieniä, mutta sähköllä lämmittävän kukkarossa markkinahinnan nousu tuntuu enemmän.