Vantaa ottaa vastaan 20 evakuoitavaa afgaania – Tällaisen prosessin pakolaiset käyvät läpi

Vantaalle saapuu uusia pakolaisia kriisitilanteen koettelemasta Afganistanista. Kaupunginhallitus päätti, että Vantaa voi tarjota kuntapaikan 20 evakuoitavalle afgaanipakolaiselle ensi vuonna. Osa heistä saatetaan ottaa vastaan jo loppuvuoden aikana.

Millaisen prosessin he käyvät läpi Vantaalla?

Kun afgaanit saapuvat Helsinki-Vantaan lentoasemalle, he voivat hakea turvapaikkaa. Tällöin maahanmuuttovirasto ottaa heistä vastuun ja ohjaa heidät johonkin vastaanottokeskukseen. Siellä he saavat tilapäismajoituksen ja tarvittavat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Vantaalla toimii nykyisin yksi vastaanottokeskus, Robert Huberin tiellä Veromiehessä.

Afgaanit hakevat turvapaikkaa maahanmuuttovirastosta ja odottavat oleskelulupapäätöstä niin kuin muutkin pakolaiset. Turvapaikkahakemuksen lakisääteinen käsittelyaika on kuusi kuukautta. Valtio vastaa kustannuksista vastaanottokeskuksessa asumisen aikana.

Pakolaiselle voidaan hakea kuntapaikkaa, ja näin on tilanne afgaanipakolaisten kohdalla. Tässä tapauksessa kuntapaikan myöntänyt kunta eli Vantaa järjestää heille ensiasunnon.

Useimmat haluavat ensin päästä arkeen kiinni.

Miten ja mistä kaupunki hankkii kuntapaikan saaneille afgaaneille asunnon?

– Jos Vantaa tarvitsee asunnon hankintaan apua, kaupunki tekee yhteistyötä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Vaihtelee hirveästi, kuinka nopeasti asunto löytyy, vastaa Vantaan viransijainen maahanmuuttajapalvelujen päällikkö Mari Kuronen-Hakkarainen yleisellä tasolla.

Yleensä oleskeluluvan saanut pakolainen hakee itsenäisesti asuntoa jostakin kunnasta vastaanottokeskuksessa asuessaan. Kun hän on saanut asunnon, hän muuttaa kyseiseen kuntaan.

– Valtaosa Vantaan maahanmuuttajapalveluiden asiakkaiksi tulevista noin 300–500 uudesta oleskeluluvan saaneesta pakolaisesta on löytänyt itse asuntonsa ennen kuntaan muuttoa, Kuronen-Hakkarainen kertoo.

Afgaanit saavat lisäksi Vantaalta rahallisen alkuavustuksen niin kuin muutkin pakolaiset.

Alkuavustus on tarkoitettu ensiasunnon välttämättömiin kuluihin, lähinnä huonekaluhankintoihin.

– Se on noin kahden kuukauden toimeentulotukea vastaava summa, 1 000 euroa. Jos perheelle annetaan alkuavustusta, yksi perheenjäsen saa täyden tuen ja muut 250 euroa per henkilö, Kuronen-Hakkarainen selvittää.

Oleskeluluvan saaneelle tehdään normaalin pakolaiskäytännön mukaan myös terveystarkastus. Vantaalla tarkastuksista vastaa muutama terveyskeskustyöntekijä.

– Teemme moniammatillista työtä, jossa ovat mukana muun muassa sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaajia, palveluneuvojia ja psykologi. Vaihtelee paljon, mitä palveluja ihminen tarvitsee.

Vähintään tulijalle kerrotaan Vantaan palveluista ja suomalaisesta yhteiskunnasta. Jotkut pakolaiset taas tarvitsevat pitkäkestoisia palveluja.

– Harvoin tulija tarvitsee ensin psyykkistä tukea. Useimmat haluavat ensin päästä kiinni arkeen ja töihin tai kouluun. Maahanmuuttajapalveluidenkin työn painopiste on tukea henkilön kotoutumista eri keinoin, Kuronen-Hakkarainen sanoo.

Vantaa tarjoaa oleskeluluvan saaneelle pakolaiselle tulkkaus- sekä sosiaali- ja terveyspalvelut ja muut tarvittavat palvelut. Asiakkaat myös pääsevät kielikoulutukseen valtaosin työ- ja elinkeinopalvelujen kautta.

Valtio korvaa kustannukset tuettavan ihmisen ensimmäisten Vantaa-vuosien ajalta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut