Joko Asematie 1:n kohtalo vihdoin ratkeaa? – Tikkurilan 50-luvun kulman tulevaisuutta tarkastellaan jälleen

Asematie 1:ssä Tikkurilassa sijaitsee 1950-luvun matala liikerakennus ja kerrostalo. Arkisto/Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Ratkeaako Tikkurilan keskustan puhutuimpien, 1950-luvulla valmistuneiden, rakennusten kohtalo vihdoin lähivuosina? Voi olla, sillä Asematie 1:n vuonna 2017 vireille tullut kaavamuutos on etenemässä piirun verran, kun siihen liittyvä osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) päivitetään tämän vuoden loppuun mennessä.

Aluearkkitehti Marjaana Ylijääski kertoo, että OAS laitetaan nähtäville, jolloin kaikki itsensä asianomaisiksi kokevat voivat jättää siihen kannanottonsa.

Kaavan vireille tulon jälkeen on tapahtunut muutoksia, kuten se, että naapurissa Tikkurin kauppakeskustontilla suunnitellaan laajennusta.

Asematie 1:n kaavamuutosehdotus on tarkoitus saada päätöksentekoon ensi vuoden aikana.

Asematie 1 on ollut kuuma puheenaihe jo vuosia eivätkä yksityisten maanomistajien ja kaupungin tavoitteet alueen tulevaisuudesta ole toistaiseksi kohdanneet. On vaikea säästää vanhaa ja rakentaa tehokkaasti uutta.

Asematiellä sijaitsee matala liikerakennus ja viisikerroksinen asuinkerrostalo. 1950-luvun puolivälissä valmistuneet rakennukset kuuluvat samaan Asunto-osakeyhtiö Kassataloon. Liikerakennuksessa toimi aikoinaan Suur-Helsingin Osuuskassan konttori ja sitä alettiin kutsua Kassantaloksi.

Vantaan kaupunginmuseo on todennut OAS:ssa, että Asematie 1:n rakennukset ovat kulttuurihistoriallisesti ja paikallisesti erittäin merkittäviä R1-kohteita. Niillä on myös tärkeä merkitys kaupunkikuvassa. Kaupunginmuseon tavoite on suojella rakennukset asemakaavassa.

Uusin idea Kassantalon tontille tuli kahdeksalta kaupunginvaltuutetulta kesäkuussa. He ehdottavat, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset, asunnot ja liiketilat kunnostettaisiin ja niiden yhteyteen luotaisiin pieni kaupunkipuistokeidas toimintoineen.

Kaupunkiympäristön toimiala pitää ideaa hyvänä, mutta muistuttaa lausuntoesityksessään, että rakennusten korjaaminen, käyttö ja ylläpito vaativat taloudellisia mahdollisuuksia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut