Ajan pieksemä Kelan talo ja graffitein maalattu kauppakeskus – Nämäkin 1980–90-lukujen rakennukset voivat päätyä arvokkaiden listalle Vantaalla

Historia: Kaupunginmuseo listaa 1980- ja -90-luvuilla valmistuneet vantaalaisrakennukset, joilla voi olla kulttuurihistoriallista arvoa.

Myyrmäen Kelan toimipiste sijaitsee vuonna 1992 valmistuneessa rakennuksessa. Talo on päätynyt kaupunginmuseon "intressilistalle". Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Mitkä Vantaalla sijaitsevat 1980 ja -90-luvuilla valmistuneet rakennukset ovat niin arvokkaita, että ne tulisi jopa suojella? Sen aikoo Vantaan kaupunginmuseo selvittää kesällä 2021 alkaneessa hankkeessa.

– Tavoitteena on saada kokonaiskuva tuon ajan rakennetuista kohteista. Tähän mennessä on jo arvioitu Tikkurilassa sijaitsevia rakennuksia, mutta ei vielä muita, Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Silanto sanoo.

Hankkeen on arvioitu kestävän kolme vuotta.

Ensin arvioidaan julkiset- ja toimistorakennukset. Niitä on 1980- ja -90-luvuilla valmistunut Vantaalle 337 kappaletta. Esiselvitystyön pohjalta on jo valikoitunut 51 rakennusta, joiden historiaa ja kulttuurihistoriallista arvoa on tarvetta selvittää lisää.

Yksi Tikkurilan alueella arvokkaaksi arvioiduista rakennuksista on Kielotien varrella sijaitseva Oikeustalo. Talo on tyhjennetty sisäilmaongelmien vuoksi, samoin kuin sen vieressä sijaitseva vanha poliisitalo.

Oikeustalon ohi kävellyt Timo Kiiski antaa rakennuksesta "kadunmiehen arvion".

– Onhan tuo jollain tavoin jännännäköinen. Kyllä minä sen säilyttäisin, rakennus tuo oman persoonallisen ilmeensä Kielotielle.

Kielotien eteläpäässä sijaitseva rakennus, jossa aiemmin toimi autotalo Salomaa on saanut R2-merkinnän. Se tarkoittaa, että kohteella on kulttuurihistoriallisia arvoja. Päivi Tuovinen

Tikkurilan rakennuksista kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi on katsottu myös muun muassa osoitteessa Virnatie 3 sijaitseva rakennus, jossa toimi aiemmin autotalo Salomaa, asuintaloista listalle on otettu muun muassa niin sanottu Mutteritalo Tikkurilantiellä ja viisi asuinkerrostaloa, jotka sijaitsevat osoitteessa Lummetie 3.

Tikkurilantien varrella sijaitseva asuinkerrostalo, niin sanottu Mutteritalo, on niin ikään R2-arvion saanut kohde. Päivi Tuovinen

Vaikka inventointia ei ole vielä tehty loppuun muualla kuin Tikkurilassa, Silanto mainitsee muutaman 1980- ja -90-luvuilla valmistuneen kohteen, joiden kulttuurihistoriallista arvoa tullaan selvittämään tarkemmin. Yksi niistä on kauppakeskus Isomyyrin rakennus.

Isomyyrin lisäksi erityistä arvoa aikakautensa kuvana voi olla Vaskivuorentien varrella sijaitsevalla Kelan rakennuksella ja Keimolan golfin klubitalolla. Kelan talo on ottanut ajan kuluessa osumaa. Sää on kuluttanut talon julkisivua ja kattoa.

Myyrmäen Kela-talo on päässyt listalle, jossa on tarkoin tarkasteltavia 1980- ja -90-luvuilla valmistuneita vantaalaisia kohteita. Päivi Tuovinen

Keimolan golfklubitalon terassilla syyspäivästä nauttii ystäviensä kanssa Pekka Peho. Hän ei pidä ihmeenä sitä, jos klubitalo arvioitaisiin arvokkaaksi.

– Ainakin rakennus istuu tähän maisemaan. Se on tyylikäs.

Peho kavereineen arvioi rakennuksen olevan hyvin tyypillinen klubitalo, eikä siinä ole heidän mielestään kovin paljoa kunnostamista.

– Ehkä nuo laatat voisi uusia, Peho toteaa ja osoittaa terassin pintaa.

Keimolan golfklubitalo on valmistunut kesäkuussa 1990. Päivi Tuovinen

Silanto korostaa, ettei rakennuksen arviointi kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi automaattisesti tarkoita suojelua, vaikka selvityksen tarkoituksena on toki tukea rakennussuojelua.

– Suojelupäätös tehdään osana asemakaavatyötä.

Kaavasta ja suojelusta päättävät loppupelissä poliitikot kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa.

Isomyyri on yksi tarkempaan selvitykseen valikoituneista aikakauden rakennuksista. Päivi Tuovinen
Isomyyrin seinää näkyy myös radalle. Päivi Tuovinen

Arvioinnin kriteerit tulevat rakennussuojelulaista.

– Arvioimme muun muassa harvinaisuutta ja sitä kuinka tyypillinen rakennus on omalle aikakaudelleen, Silanto kertoo.

Niiden lisäksi tarkastellaan historiallista kerroksellisuutta. Historian tuomat "kerrostumat" saattavat myös laskea rakennuksen suojeluarvoa. Arvoa voi vähentää se, jos rakennusta on korjattu ja muutettu rakennuksen luonteelle sopimattomalla tavalla.

Keimolan golfin klubitalo on terassilla syyspäivää viettäneiden mielestä tyylikkäämpi kuin moni muu klubitalo. Päivi Tuovinen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut