Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ritva Viljaselta tiukkasanainen vaatimus Krista Kiurulle: Helsinki-Vantaalla kaaos – "Rajaturvallisuustoimia TÄYTYY keventää"

Vantaan kaupunginjohdon vetoomukset lieventää koronan takia annettuja terveysturvallisuussäännöksiä Helsinki-Vantaalla eivät saa vastakaikua maan hallituksessa.

Hallitus päätti tiistaina esittää, että maahantulosäännöksiä jatketaan joulukuun loppuun asti.

Tämä tarkoittaa, että Suomeen saapuvilta ihmisiltä vaaditaan joko todistus sairastetusta koronataudista, täydestä rokotussarjasta tai negatiivisesta koronatestistä.

Lisäksi negatiivisen testitodistuksen kanssa Suomeen tulevien pitää käydä toisessa testissä 72–120 tunnin kuluessa maahantulosta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi tiistaina, että samat turvallisuustoimia on käytössä useissa EU-maissa. Kiuru tyrmäsi näkemykset, että Suomen terveysturvallisuustoimet olisivat ylikireitä.

Vantaan Sanomat kertoi viikko sitten, että tiukkojen terveysturvallisuustoimien takia Helsinki-Vantaan lentokenttä ruuhkautuu aika ajoin pahasti, vaikka matkustajia saapuu Suomeen vain murto-osa normaaliin verrattuna.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoivat VS:lle, että lentokentän koronatoimet laahaavat ajastaan jäljessä, ja niistä koituu lisäksi noin 1 miljoonan euron kulut viikossa.

Aronkytö sanoi, että Suomeen tulevilta matkustajilta vaadittava kahden testaamisen vaatimus on työläs, eikä sellaista hänen tietojensa mukaan sovelleta EU-alueella.

Ritva Viljanen toisti kritiikkinsä hallitusta kohtaa tiistaina Twitterissä julkaisemalla kuvan ruuhkautuneelta lentoasemalta.

Samalla Viljanen esitti poikkeuksellisen suorasukaisen vaatimuksen hallitukselle keventää rajaturvallisuustoimia.

Viljanen perustelee näkemystään koronatilanteen muuttumisella, kun rokotuskattavuuden noustessa taudin vaarallisuus vähentyy.

Vaatimustaan Viljanen alleviivasi kirjoittamalla sen isoin kirjaimin.

– Koronatodistusten tarkastaminen kaikilta maahan saapuvilta = kaaos, sillä lentoaseman tila ei veny. Matkustajamäärien arvioidaan tuplaantuvan vuoden loppuun mennessä. Rajaturvallisuustoimia TÄYTYY keventää. Koronatilanne muuttunut täysin, ei vaadi enää tätä! Viljanen twiittasi tiistaina.

Suomen rajaturvallisuustoimet ovat herättäneet kritiikkiä etenkin matkailualalla. Vastuuministeri Kiurun mielestä tilanne ei ole niin synkkä kuin matkailuala antaa ymmärtää.

–  Kolmesataa miljoonaa eurooppalaista voi tulla jo nyt vapaasti Suomeen ilman terveysturvallisuustoimia, Kiuru sanoi tiistaina.