Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö, että myös lemmikki voi kärsiä kaamosmasennuksesta? – Näin tunnistat oireet, jotka voivat vaatia jopa eläinlääkärin hoitoa

Ihmisten tavoin myös eläimet kärsivät kaamosmasennuksesta.

Isossa-Britanniassa asuvalle eläinten ravitsemusterapeutille Mikki Kootille asia on päivänselvä.

Lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin ravitsemusterapeutti muistuttaa, että ihmisen ja esimerkiksi koirien tai kissojen aivojen kemioissa on paljon samaa.

– Yhä enemmän ja enemmän tehdään sekä julkaistaan tutkimuksia, jotka osoittavat, että ihmisten tavoin myös lemmikkieläimet voivat kärsiä mielenterveysongelmista, Koot sanoo.

Mikki Kootin mukaan on vaikea arvioida, kuinka yleistä kaamosmasennus on lemmikeillä.

– Vasta viime aikoina on tunnistettu, että myös lemmikit kärsivät kaamosmasennuksesta.

Kaamosmasennus alkaa yleensä myöhään syksyllä.

Mikki Koot

Työnsä puolesta myös suomalaisten lemmikkieläinten kuvioihin tutustunut Koot kertoo kaamosmasennuksen yleisyyden olevan suuressa määrin maakohtaista.

– Tutkimusten mukaan noin 12 prosenttia suomalaisihmisistä kärsii kaamosmasennuksesta. On todennäköistä, että luku on samansuuntainen lemmikeillä Suomessa, Koot arvioi.

– Kaamosmasennus alkaa yleensä myöhään syksyllä tai aikaisin talvella ja siitä pääsee eroon aurinkoisempien päivien aikana.

Koot antaa vihjeitä, miten lemmikinomistaja voi tunnistaa kaamosmasennuksen oireet, jotka voivat vaatia jopa eläinlääkärin hoitoa.

– Eläinten masennusoireita ovat esimerkiksi alakuloisuus, apaattisuus ja innottomat reaktiot ulkoiluun, leikkiin tai herkkuihin.

– Masennus voi ilmetä myös haluttomuutena sosiaalisiin kontakteihin ja niistä vetäytymisenä, ruokahalun vähenemisenä tai sen lisääntymisenä.

Koot jatkaa eläinten masennusoireiden listaa myös eroahdistuksella, levottomuudella, tavaroiden tuhoamisella ja unettomuudella.

– On luonnollista, että pimeys vaikuttaa lemmikkien oloon ja elämänrytmiin, kuten meihin ihmisiinkin, Koot toteaa.

Etenkin kissat ovat herkkiä valon määrän vaihteluille.

Koot kehottaa ylläpitämään lemmikin säännöllisiä aktiivisuus- ja lepoaikoja, esimerkiksi ulkoilemalla koiran kanssa totutusti säästä riippumatta.

– Jo lyhytkin auringonvalolle altistuminen on eduksi. Lemmikin kannattaa myös nukkua huoneessa, jossa on mahdollisimman paljon päivänvaloa, Koot suosittelee.

Aina pimeän vuodenajan masennusoireilun syynä ei ole yksiselitteisesti valon vähyys. Jos lemmikinomistaja itse kärsii kaamosmasennuksesta, vaikkapa koiran oireet voivat johtua sen myötäelämisestä omistajansa kanssa.

Toisaalta oireiden taustalla voi olla jokin sairaus tai kiputila. Syynä voi olla yksinkertaisesti sekin, että passiivinen sisällä olo kyllästyttää eläintä, Koot lisää.

Jos lemmikinomistaja epäilee esimerkiksi kissallaan tai koirallaan kaamosmasennusta, Koot kehottaa olemaan yhteydessä eläinlääkäriin, joka voi tehdä lisää tutkimuksia.

– Jos kotikonstit eivät auta, on lemmikki syytä viedä eläinlääkäriin. Ajoissa havaittu masennus on helpompi hoitaa, Koot painottaa.

Joissakin tapauksissa myös eläinlääkärin määräämiä masennuslääkkeitä käytetään vaikeiden käyttäytymisongelmien, kuten ahdistuneisuuden, lievittämiseen, Koot vahvistaa.