Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten into rynniä ulos maasta venytti passijonot poikkeuksellisiin mittoihin – poliisin lupapäällikkö kertoo, miten passin voi saada vielä syyslomalle

Passinhakijan pitää jonottaa seuraavaa vapaata aikaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella nyt kuutisen viikkoa.

Lupapäällikkö Anne Rautala kertoo, että passijonot ovat yhtä pitkät niin Vantaan, Porvoon, Järvenpään kuin Hyvinkäänkin poliisiasemilla.

– Jono on kuusi viikkoa jokaisessa pisteessä. Tavallisesti tähän aikaan vuodesta hakijoita ei ole näin paljon, Rautala sanoo.

Tiedot eri puolilta Suomea kertovat samaa: passeja haetaan nyt poikkeuksellisen paljon etenkin isoissa kaupungeissa, sillä moni mielii ulkomaille koronarajoitusten hellittäessä.

Mikäli passin haluaa saada vielä syyslomalle, ei se onnistu ajanvarauksella.

Rautalan mukaan Itä-Uudellamaalla kiireisen passinhakijan kannattaa tulla jonottamaan poliisiasemille vuoronumerolla. Silloin vaaditaan kuitenkin malttia jonotukseen.

Toinen vaihtoehto on hakea passia paikkakunnalta, jossa kysyntä ei ole niin suurta kuin etelän keskuksissa.

– Jos sattuu olemaan asiaa esimerkiksi Pohjois- tai Itä-Suomeen, voi passia hakea myös sieltä. Poliisin verkkosivuilta voi tarkastaa, missä on vapaita aikoja, sanoo Rautala.

Itä-Uudellamaalla poliisin lupapalvelut palvelevat nyt noin 2 500 ihmistä viikossa. Rautalan mukaan passinhakijat muodostavat selvän enemmistön asiakkaista.

Itä-Uudenmaan poliisi ei voi käytännössä lisätä passipalveluja, sillä tilat ovat jo täydessä käytössä.

– Meillä tulee vastaan jo se, että uusia palvelutiskejä voi lisätä nykyisiin tiloihin, Rautala sanoo.