Suomalaisten into rynniä ulos maasta venytti passijonot poikkeuksellisiin mittoihin – poliisin lupapäällikkö kertoo, miten passin voi saada vielä syyslomalle

Passinhakijan pitää jonottaa seuraavaa vapaata aikaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella nyt kuutisen viikkoa.

Lupapäällikkö Anne Rautala kertoo, että passijonot ovat yhtä pitkät niin Vantaan, Porvoon, Järvenpään kuin Hyvinkäänkin poliisiasemilla.

– Jono on kuusi viikkoa jokaisessa pisteessä. Tavallisesti tähän aikaan vuodesta hakijoita ei ole näin paljon, Rautala sanoo.

Tiedot eri puolilta Suomea kertovat samaa: passeja haetaan nyt poikkeuksellisen paljon etenkin isoissa kaupungeissa, sillä moni mielii ulkomaille koronarajoitusten hellittäessä.

Mikäli passin haluaa saada vielä syyslomalle, ei se onnistu ajanvarauksella.

Rautalan mukaan Itä-Uudellamaalla kiireisen passinhakijan kannattaa tulla jonottamaan poliisiasemille vuoronumerolla. Silloin vaaditaan kuitenkin malttia jonotukseen.

Toinen vaihtoehto on hakea passia paikkakunnalta, jossa kysyntä ei ole niin suurta kuin etelän keskuksissa.

– Jos sattuu olemaan asiaa esimerkiksi Pohjois- tai Itä-Suomeen, voi passia hakea myös sieltä. Poliisin verkkosivuilta voi tarkastaa, missä on vapaita aikoja, sanoo Rautala.

Itä-Uudellamaalla poliisin lupapalvelut palvelevat nyt noin 2 500 ihmistä viikossa. Rautalan mukaan passinhakijat muodostavat selvän enemmistön asiakkaista.

Itä-Uudenmaan poliisi ei voi käytännössä lisätä passipalveluja, sillä tilat ovat jo täydessä käytössä.

– Meillä tulee vastaan jo se, että uusia palvelutiskejä voi lisätä nykyisiin tiloihin, Rautala sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut