Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies tehtaili useita kymmeniä väärennettyjä koronatestitodistuksia, esitutkinta valmistunut

Suomessa asuvan romanialaisen miehen epäillään valmistaneen toisten henkilöiden käyttöön väärennettyjä koronatestitodistuksia. Niitä on useita kymmeniä. Ainakin yhdellä väärennetyllä todistuksella Suomeen tulleella oli korona.

Todistuksia oli esitetty Helsingin satamassa maahantulon yhteydessä viime keväänä. Niiden avulla oli pyritty välttämään rajanylityspaikalla järjestetyt terveystarkastukset.

Rajavartiolaitoksen tutkinta käynnistyi, kun laivayhtiö ilmoitti, että romanialaisryhmä oli mahdollisesti matkustamassa Suomeen väärennettyjen koronatestitulosten turvin. Viranomaiset olivat satamassa vastassa seitsenhenkistä ryhmää.

Henkilöt esittivät puhelimistaan sähköisessä muodossa olevat väärennetyt koronatestitodistukset. He olivat lähettäneet henkilötietonsa WhatsApp-viestinä suomalaiseen puhelinnumeroon. Sieltä he olivat saaneet vastauksena väärennetyn negatiivisen testituloksen.

Ainakin yhdellä väärennetyn testituloksen esittäneellä henkilöllä oli todettu koronatartunta. Hänet määrättiin maahan saapumisen yhteydessä eristykseen, mutta hän ei sitä noudattanut vaan hän lähti taas matkustamaan.

Rajavartiolaitoksen esitutkinta väärennettyjen koronatestitodistusten tehtailusta valmistui.

Testitodistusten tehtailusta pääepäiltyä miestä epäillään törkeästä väärennyksestä. Väärennettyjä testitodistuksia esittäneitä henkilöitä epäillään väärennyksistä.

Lue myös: HS: Ulkomaisilla kausityöntekijöillä epämääräisiä koronatodistuksia, väärennöksiäkin tavattu kymmeniä – "Todistuksia on tehtailtu esimerkiksi tulostimilla"

Lue myös: Yle: Väärennettyjä koronatestitodistuksia kaupattu 70 eurolla – myyjän puhelinnumeroa jaetaan kaveripiirissä