Terveysjohtaja halusi sulkea Korson päiväpoliklinikan loppuvuodeksi, koska infektiovastaanottoa laajennetaan – lautakunta muutti päätöksen

Martinlaakson terveysasemalla toimii jatkossakin infektiovastaanotto. Sanna Jokela/arkisto

Tuomas Massinen

Vantaan infektiovastaanotto hajaantuu 1. lokakuuta alkaen viidelle terveysasemalle: Koivukylään, Korsoon, Martinlaaksoon, Myyrmäkeen ja Tikkurilaan. Vastaanotoilla hoidetaan ajan varanneet potilaat, joilla on hengitystieinfektio-oireita, kuten kuumetta ja yskää.

Koronapandemian aikana Vantaan kaikki infektiopotilaat on hoidettu Martinlaakson terveysasemalla, mutta nyt toimintaa halutaan laajentaa, jotta asukkaat pääsevät sen piiriin nykyistä helpommin.

Alkujaan infektiovastaanoton piti laajentua neljälle terveysasemalle – ilman Koivukylää – mutta Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan niin sanottu ottomenettely muutti suunnitelmia tiistaina.

Lautakunta vastusti avointa terveyspalvelujen johtajan virkaa tekevän Eila Koivusen päätöstä. Tämä olisi siirtänyt Korson terveysaseman päiväpoliklinikan tilapäisesti Koivukylän terveysasemalle ja keskittänyt Korson ja Koivukylän infektiovastaanoton Korsoon vastaavalle ajalle 1.10. 2021–31.1. 2022.

Koivusen perustelujen mukaan infektiovastaanoton pitää sijaita Korsossa, jotta HUS-laboratorio voi tehdä näytteenotot. Hänen mukaansa Koivukylän ja Korson päiväpoliklinikoiden yhdistämisellä olisi turvattu henkilöstön riittävyys ja kiireellisen hoidon saatavuus.

Lue myös: Martinlaakson epidemia-asema aukeaa keskiviikkona – Paikalle tullaan vain ajanvarauksella

Yritämme tehdä muutokset niin, että saamme kaikki palvelut sujuviksi.

Lautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.) kertoo, että päätös kaatui äänin 8–5.

– Nostin asian keskusteluun. Syynä siihen oli jo viime lautakuntakaudella nostettu kritiikki terveysasemien tilapäisistä suluista, mikä ei ole asiakaslähtöistä toimintaa.

Päätöstä vastustaneet eivät hyväksy sitä, että terveysasemia suljetaan jatkossakaan väliaikaisesti.

– Terveysasemien toiminta tulee vakauttaa ja pitää yllä suunnitelmallisesti valtuuston hyväksymän palveluverkon mukaan, Letto sanoo.

Hän korostaa, että Korson terveysaseman toiminta, myös päiväpoliklinikan osalta, on asukkaille tärkeä palvelu.

– Infektiovastaanoton sijoittaminen tulee arvioida uudelleen ja selvittää, eikö Korsoon mahdu molemmat toiminnat, infektiovastaanotto ja päivystys, tai ohjataanko Korson infektiopotilaat johonkin toiseen infektioyksikköön.

Lautakunta pui asiaa seuraavassa kokouksessaan lokakuussa.

Eila Koivunen kertoo, että lautakuntapäätöksen vuoksi sosiaali- ja terveystoimi perustaa infektiovastaanotot sekä Korson että Koivukylän terveysasemille ja päiväpoliklinikan toimintaa aiotaan jatkaa Korsossa. Molempiin palveluihin on varattava aika.

– Tilat ovat rajalliset, joten ylimääräisen toiminnan järjestäminen vaatii uutta organisointia. Yritämme tehdä muutokset niin, että saamme kaikki palvelut sujuviksi, Koivunen sanoo.

Myös uusia laboratoriojärjestelyjä pitää tehdä henkilöstötilanteen takia.

– Koivukylän infektiovastaanoton potilaat ohjataan laboratoriotutkimuksiin Korson terveysasemalle, jossa näytteet voidaan ottaa. Koivukylässä ei ole laboratoriopalveluita, ja siinä olikin alkuperäinen syy infektiovastaanoton sijoittamiseen Korsoon, Koivunen kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut