Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP varoittaa erittäin uskottavasta Omakanta-huijauksesta – Näin vältät rikollisten ansan

Verkkoon on ilmestynyt Omakantaa muistuttavia valesivustoja, varoittaa Keskusrikospoliisi (KRP).

– Nyt verkkoon on ilmestynyt Omakantaa muistuttavia valesivustoja. Ne saattavat näkyä hakukoneen tuloksissa oikeaa sivustoa ylempänä. Poliisi kehottaa varovaisuuteen kirjauduttaessa pankkitunnuksilla sähköiseen palveluun, KRP twiittaa.

Myös Kanta-palvelut varoittaa huijauksista. Esimerkiksi Googlen ja Bingin hakutuloksissa näkyy mainoksia, joiden linkkien väitetään johtavan Omakantaan. Jos mainosta klikkaa, päätyy rikollisten ylläpitämälle huijaussivustolle. Jos erehtyy kirjautumaan huijaussivustolle verkkopankkitunnuksillaan, rikolliset varastavat henkilötiedot ja tunnukset.

– Omakanta-palveluun kirjaudutaan turvallisesti kirjoittamalla selaimen osoitekenttään kanta.fi. Osoiterivillä näkyy lukon kuva. Älä kirjaudu Omakantaan suoraan verkon hakukoneista, Kanta.fi-sivustolla neuvotaan.

Huijaustapaa on käytetty pankkien nimissä jo pitempään.

Eri tahot varoittivat jo alkuvuodesta huijaustavasta, jossa rikolliset saavat omia verkkopankkeja matkivia kalastelusivustojaan näkymään hakukonehaussa ylempänä kuin pankin sivusto. Erilaisia huijauslinkkejä on näkynyt hakutuloksissa siitä lähtien.

Jos asiakas menee verkkopankkiin hakukoneen kautta, hän saattaakin päätyä kalastelusivustolle. Sivustot ovat muistuttaneet pankin sivustoja hyvinkin erehdyttävästi. Ero oikeaan pankin sivustoon saattaa olla vain yksi poikkeava merkki osoiterivillä, kertoi Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kertoi helmikuisessa tiedotteessa.

Omakannan nimissä tehdyiltä huijauksilta välttyy samalla tavalla kuin verkkopankkienkin.

Vaikka huijaus on erittäin uskottava, siltä voi välttyä tarkkuudella.

KRP:n kyberkeskus tiivistää twiitissään kolme ohjetta, joilla kanta.fi:hin, verkkopankkeihin ja muihin verkkopalveluihin voi kirjautua turvallisesti.

– Älä kirjaudu sähköisiin palveluihin saamiesi linkkien tai hakukoneiden hakutuloksien kautta. Lisää palveluiden oikeat osoitteet selaimesi suosikkeihin. Kerro ilmiöstä läheisillesi.

Kanta-palveluiden sivuilla puolestaan kerrotaan, että oikealla Kanta.fi-sivustolla oleva Kirjaudu Omakantaan -painike ohjaa Suomi.fi-palveluun, joka on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen tunnistuspalvelu. Myös Suomi.fi-tunnistautumisen osoiterivillä on lukon kuva, mikä on sivuston suojauksen merkki.

Kanta-palvelut muistuttaa, että se tai Kela eivät koskaan kysy arkaluonteisia tietoja kuten henkilötunnusta sähköpostilla tai tekstiviestillä. Henkilötunnusta tai muita henkilötietoja ei koskaan pidä lähettää tekstiviestillä tai sähköpostilla, Kanta-palvelut muistuttaa.

– Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän tekstiviestin, toimi seuraavasti: Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin. Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä. Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun. Omakantaa ylläpitävä Kela selvittää asiaa yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa, Kanta-palveluiden tiedotteessa neuvotaan.