Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkaako nyt halpuutus ruoan verkkokaupassa? – Tältä näyttää Vantaalle noussut norjalaisen Odan keräilykeskus, joka voi palvella jopa 2 miljoonaa ostajaa

Verkkokauppa: Tarkkaa päivämäärää avaamiselle ei ole vielä päätetty.

Iso asfaltoitu piha on vielä tyhjillään Vantaan Viinikkalassa. Sen reunalla on hyvinkin valmiilta näyttävä rakennus, johon aukeaa Norjan suurimman päivittäistavaroita myyvän verkkokaupan Odan ensimmäinen ulkomainen keräilykeskus. Laajimmillaan se voi palvella jopa kahta miljoonaa nettiasiakasta.

Tarkkaa päivämäärää verkkokaupan avaamiselle ei ole vielä päätetty, sillä kaiken halutaan varmasti olevan valmiina, kun toiminta alkaa.

– Emme halua tuottaa pettymystä heti alussa, sanoo Odan Suomen toimitusjohtaja Tobias Niemi.

Rekrytointikin on vielä meneillään. Työvoimaa tarvitaan 50–100.

Sisälle keskukseen ei pääse käymään muun muassa kilpailullisista syistä, sillä keskuksessa on viimeisimpiä innovaatioita. Norjan keräilyvarastosta on nimittäin rakennettu Vantaalle päivitetty versio, seuraavan sukupolven verkkokauppa.

– Keräily ja kuljetus on mietitty kokonaan uusiksi. Oslosta on otettu parhaat käytännöt ja opit, Niemi kertoo Vantaan Sanomille.

 Oslosta on otettu parhaat käytännöt ja opit.

Toimitusjohtaja Tobias Niemi

Tilaa rakennuksessa on 14 000 neliömetriä, ja sinne mahtuu noin 5 000 tuotetta elintarvikkeista pieniin arjen tarpeisiin, kuten laastareihin ja kertakäyttöastioihin.

Niemi lupaa Odan tuovan merkittävän muutoksen Suomen päivittäistavarakaupan verkkomyyntimarkkinaan, joka on hänen mukaansa vielä lapsenkengissä.

Muutoksen tuovat varsinkin toimitushinnat. Niemi sanoo, että ruokaostosten kotiinkuljetuksen hinta on nyt liian korkea Suomessa, ja siksi ruoan verkko-ostaminen on täällä vähäisempää kuin muissa maissa. Oda lupa tuoda isotkin ostokset kotiin muutamilla euroilla.

Toimitushinnat joustavat sen mukaan, minkä toimitusikkunan asiakas valitsee. Jos haluaa verkko-ostosten tulevan esimerkiksi kahden tunnin toimitusikkunan sisällä, se maksaa hieman enemmän kuin neljän tunnin toimitusikkuna. Odalla on myös ilmaisia toimitusikkunoita.

Toimitusaikojen nopeus perustuu keräilykeskuksen tehokkuuteen.

Ostoksia lähtevät jakamaan noin sata kuljetusautoa, joita ajavat alussa Odan omat kuljettajat yhdessä kuljetusliikkeiden kanssa.

– Jatkossa pääosa kuljettajista on Odan omilla palkkalistoilla.

Vantaan Sanomien haastattelema Niemi sanoo, että yhtiö tekee asiat eri tavalla kuin muut. Yritys toimittaa asiakkaille päivittäistavarat ilman välikäsiä ja nopeasti. Tuotteita ei hillota isoja määriä varastossa odottamassa tilauksia.

– Tavaroiden kierto on nopea ja myyntierät pieniä.

Näin varmistetaan tuotteiden tuoreus ja laadukkuus.

Myös pientuottajien kanssa viritellään yhteistyötä, jolloin he saisivat tuotteensa laajaan jakeluun ketterämmin kuin isojen keskusliikkeiden kautta.

Ja kenelle Oda haluaa tarjota palvelujaan? Ydinkohderyhmänä ovat lapsiperheet, joille Oda tarjoutuu tekemään viikko-ostokset niiden puolesta ja vapauttaa vanhemmat ostorumbalta isoissa marketeissa.

– Aikaa säästyy muuhun, Niemi sanoo.