Vantaa ennen ja nyt: Havukallion oudot värijäljet ovat arvoitus – Muinaisvantaalaisten maalauksia vai 1960-luvun nuorten kapinallista hengailua?

Havukosken Havukallion kalliomaalauksen haalistuminen ajan myötä on vaikeuttanut sen tulkitsemista. Harri Hautala

Niklas Nylund

Mystiset kalliomaalaukset ovat omiaan herättämään mielenkiintoa kenessä tahansa. Onkin onni, että meillä täällä Vantaallakin on tähän arvuutteluun nyt mahdollisuus.

Arkeologian harrastaja Harri Hautala otti yhteyttä Vantaan kaupunginmuseoon syksyllä 2020. Hän oli löytänyt merkillisiä punertavia jälkiä Havukosken Havukalliosta.

Sijainti olisi itsessään erinomainen kivikautiselle kalliomaalaukselle, kallio sijoittuu muinaismeren rannalle ja ympäröivältä alueelta tunnetaan useita kivikautisia asuinpaikkoja.

Syvällisemmän asiantuntijoiden tarkastelun jälkeen jäljet kalliossa vaikuttaisivat ihmisen tekemiltä, eikä niitä olisi tehty aivan lähimenneisyydessä.

Alkukesästä 2021 kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto sekä kesätyöntekijät Niklas Nylund ja Johannes Vihervirta kävivät tekemässä paikalle koekuoppia, toivoen niiden sisällön valaisevan maalauksen ajoitusta.

Kivikkoinen maasto ei kuitenkaan tarjonnut lainkaan maakerroksia, joista olisi voinut tunnistaa ihmisen toimintaa paikalla. Tai ainakaan muinaisen ihmisen.

Yhdestä kuopasta paljastui nimittäin merkittävä määrä pullonkorkkeja sekä sirpale lasisesta pullosta, joka oli peräisin Lahden Erikois -oluesta 1960-luvulta.

Ehkäpä paikka on toiminut oivallisena hengähdyspaikkana muinaisvantaalaisille metsästäjä-keräilijöille. Siellä on voinut päivän päätteeksi käydä siemailemassa sahtia ilta-auringon lämmössä. Perinne, joka ylettyy vielä nykypäivään saakka.

Vaihtoehtoisesti maalaukset saattavat olla talonpoikien punamultamaalisia töherryksiä tai lähialueen nuorison kapinointia 1900-luvulta.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut