Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin tehovalvonnan karu tulos: Yli 800 ei käyttänyt turvavyötä

Poliisi järjesti valtakunnallisen teemavalvonnan 16.–22. syyskuuta, jolloin valvottiin turvalaitteiden ja esimerkiksi kännyköiden käyttöä ajon aikana.

Sen aikana tavattiin yhteensä 838 henkilöä, jotka eivät käyttäneet turvavyötä. Heistä etupenkillä istua 803 ja takapenkillä 35 henkilöä. Lasten turvalaiterikkeitä näistä oli kaikkiaan 27.

– Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa. Kukaan meistä ei voi olla varma, ettei siihen tilanteeseen joutuisi joko omasta syystään tai toisten virhearvioinneista johtuen, sanoo tiedotteessa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.

Turvavyörikkomuksista annettiin viikon aikana 70 euron suuruisia liikennevirhemaksuja 838 kappaletta.

Poliisin tehovalvonnassa vastaan tuli myös runsaasti ajon aikana viestintävälineitä kädessään käyttäneitä moottorikäyttöisten ajoneuvon kuljettajia. Poliisi antoi kaikkiaan 601 liikennevirhemaksua pääasiassa matkapuhelimen käytöstä ajon aikana.

Kallio muistuttaa, että viestintävälineen käyttö liikenteessä ajon aikana aiheuttaa tarkkaamattomuutta ja usein vaaraa muulle liikenteelle.

– Jos puhelinta käytetään ajon aikana, sitä saa käyttää vain hands free -laitteilla eikä laitetta saa pitää kädessään, Kallio painottaa.

Lisäksi viikon aikana suojatiesääntöjen laiminlyönneistä annettiin yhteensä 18 sakkoa ajoneuvojen kuljettajille ja stop-merkin ja punaisen liikennevalon noudattamatta jättämisistä 35 sakkoa.

Suojakypärärikkomuksista annettiin 15 liikennevirhemaksua. Liikenteeseen soveltumattomia ajoneuvoja tavattiin viikon aikana 77.

Poliisi kertoo tiedotteessa, että se käytti viikon teemavalvontaan 2 690 työtuntia.

Kuluvana vuonna on syyskuun puoliväliin mennessä määrätty turvavöiden käytön laiminlyönneistä 3 600 liikennevirhemaksua. 100 euron suuruisia liikennevirhemaksuja on anettu samassa ajassa 4 900 kappaletta viestintävälineen, yleensä kännykkä, käytöstä ajon aikana.

Tämän viikon tiistaina oli myös Roadpolint, Euroopan liikennepoliisiverkoston, Safety Days -kampanjan teemapäivä. Tavoitteena oli, että vuodessa olisi edes yksi päivä, jolloin kuolemia ei tapahtuisi lainkaan Euroopan teillä. Keskimäärin Euroopassa menehtyy liikenneonnettomuuksissa 70 ihmistä päivässä.

Suomi saavutti oman tavoitteensa yhdessä kymmenen muun Roadpolin jäsenmaan kanssa. Viime tiistaina Suomessa ei kukaan kuollut tieliikenneonnettomuuksissa.