Tarkastajan käynti paljasti yllätyksen Vantaalla: Omistaja rakensi huoneistoonsa neljä vuokra-asuntoa vessoineen ja keittiöineen – sai niskaansa 6 000 euron uhkasakon

Yhteen asuntoon on tehty neljä asuntoa keittiöineen ja peseytymisiloineen kaavan vastaisesti eikä muutostöihinkään ole rakennuslupaa. Kuvituskuva. Pirjo Kamppila

Rakentaminen: Tontilla saa olla vain kaksi asuntoa.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Paritalon toiseen huoneistoon Vapaalassa on tehty neljä pienempään asuntoa ilman asianmukaisia lupia. Alueen kaavan ja rakennusluvan mukaan kiinteistöllä voi olla vain kaksi asuntoa.

Vantaan rakennusvalvonta teki pelastuslaitoksen palotarkastajan kanssa katselmuksen huoneistoon viime vuoden syyskuussa. Tarkastuksessa todettiin, että väliseinillä erotettuihin kuhunkin itsenäiseen asuntoon on rakennettu luvatta oma sisäänkäynti, keittiö sekä wc- ja kylpyhuone- tai suihkutila. Asunnot ovat vuokrakäytössä.

Huoneistosta on lisäksi purettu uima-allas sekä sauna ja niiden tilalle on tehty muun muassa kylpyhuone, wc ja suihkutiloja sekä keittiö- tai keittotiloja. Lisäksi rakennusluvassa varastotiloiksi merkitty huone on muutettu asuintiloiksi.

Yläkerran huoneeseen on tehty itsenäinen kulkureitti rakennuksen toisenpuoleisen sivun ulko-ovesta.

Muutoksille ei ole virallisia lupia eikä paritalon toisen huoneiston omistajalta ole pyydetty suostumusta muutostöille.

Palotarkastaja huomautti myös, että luvattomien muutosten takia ainoaa uloskäytävävaatimukset täyttävää uloskäyntiä ei voinut käyttää. Määräysten mukaan kaikkien huoneistossa oleskelevien on voitava käyttää pääsisäänkäyntiä.

Lokakuussa 2020 rakennusvalvonta kehotti omistajaa palauttamaan huoneiston rakennuslupien mukaiseen tilaan viimeistään 30. marraskuuta mennessä. Sitä ei ollut tehty tämän vuoden toukokuuhun mennessäkään.

Vastineessaan omistaja toteaa muun muassa, että asunnon turvallisuuspuutteet on korjattu, ja että huoneistoon tehdyt muutokset eivät vaadi rakennuslupaa. Omistajan mielestä on kyse yhdestä huoneistosta, koska huoneesta toiseen voi kulkea väliseinässä olevasta ovesta.

Nyt kaupunkiympäristölautakunnan lupajaosto velvoittaa omistajaa juoksevan sakon uhalla palauttamaan huoneiston rakennuslupien mukaiseen tilaan 15. huhtikuuta 2022 mennessä. Siten kaikki rakennusluvista poikkeavat, kuten väliseinät ja keittiöt pitää purkaa.

Uhkasakon kiinteä peruserä on 6 000 euroa ja lisäerä 3 000 euroa jokaiselta kuukaudelta, jolloin velvoitetta ei ole noudatettu.

Vantaan valvontatarkastaja Ari Sirkka sanoo, että vastaavanlaiset isot, luvattomasti tehdyt muutostyöt ovat harvinaisia.

– Pienemmät, kuten kantavien seinien poistaminen, ovat yleisiä.

Hän toteaa, että valvonnalla on tarkoitus turvata asukkaiden turvallisuus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut