Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmiö Vantaalla: Kelan konttorien pihalle syntyy ruuhka kahdesti päivässä – Kela-johtajan mukaan asiakkaita ei pyydetä odottamaan ulkona koronan takia

Kelan pihalla, esimerkiksi Myyrmäessä ja Tikkurilassa, on arkipäivisin tiettyinä kellonaikoina ruuhkaa. Kelan mukaan ilmiön luonnollisena selityksenä on, että ihmiset odottavat konttorin ovien aukeamista.

Kyse ei ole siitä, että asiakkaita olisi ohjeistettu jonottamaan vuoroaan ulkona tai että vuoroaan odottavat asiakkaat eivät sopisi sisätiloihin, toteaa Kelan eteläisen asiakaspalveluyksikön johtaja Irma Paren.

Vantaa kuuluu hänen vastuualueeseensa.

– Sisäänkäynnin lähellä on pihalla väkeä yleensä aamulla ennen Kelan toimipisteen avaamista ja lounasaikaan kello 11–12 välillä, jolloin toimipisteet ovat suljettuina.

Korona-ajan turvallisuusohjeistuksesta ei siis ole kyse.

– Koronan vuoksi asiakkaita ei pyydetä odottamaan ulkona, sillä sisätiloissa mahtuu yleensä pitämään turvaväliä.

Korona-aikana asiakkaita on ohjattu yhä enemmän asioimaan puhelimitse ja verkossa. Nyt rokotuskattavuuden noustessa asiakasmäärät Kelan konttoreissa ovat jälleen hieman kasvaneet.

Toimipisteissä pahinta ruuhkaa ehkäisee Parenin mukaan se, että Kela palvelee melko kattavasti verkossa ja puhelinpalvelussa.

– Palveluiden käyttö ja esimerkiksi lomakkeiden täyttö verkossa vaatii suomen tai ruotsin kielen taitoa.  Englannin kielen taito ei vielä ole asiointipalvelussa avuksi.

Vaikka useimmat asiakkaat hoitavat asiansa verkossa tai puhelimitse, moni tarvitsee edelleen palvelua kasvokkain. Palvelupisteissä asioi myös vieraskielisiä.

– Asioiminen palvelupisteessä kasvokkain voi onnistua, vaikka suomen kielen taito ei olisi vielä niin hyvä, että osaisi kirjoittaa tai lukea netin ohjeita.