Kun jumppaaminen ei enää onnistu, voi liikuskella – Senioripaku kiertää Vantaalla vuoden loppuun jakamassa vinkkejä, Länsimäessä pysäkin paikka on muuttunut

Kaikenlainen toiminta, joka tauottaa paikallaan istumista, on rahaa pankkiin, Vantaan kaupungilla Ikiliikkuja-hankkeen projektikoordinaattorina toimiva Hanna Valkeinen vakuuttaa.

Hankkeen tavoitteena on saada kotona ilman säännöllisiä palveluja asuvia, toimintakyvyltään heikentyneitä ikäihmisiä liikunnan pariin sekä viedä liikuntamahdollisuuksia lähemmäksi heitä. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja koordinoi valtakunnallisesti Ikäinstituutti.

– Kohteena olevien ihmisten toimintasäde kotoa on ehkä pienentynyt. He eivät kenties pysty käyttämään julkisia liikennevälineitä eivätkä pääse esimerkiksi kaupungin liikuntaryhmiin etäisyyden vuoksi. Liikunta voi muutenkin olla heille ryhmissä jo liian kovatempoista ja raskasta, Valkeinen selvittää.

UKK-instituutinkin liikuntasuosituksissa ikäihmisille korostuu kevyt arkiliikunta terveyden ja toimintakyvyn ylläpitäjänä.

– Nykyään ajatellaan, että jokainen liike on tärkeä. Jos liikunta ei ole oma juttu eikä kuntokaan ole paras mahdollinen, voi silti miettiä, millaisilla keinoilla saisi yksittäisiä liikkeitä lisättyä päivään, Valkeinen kannustaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että pieniäkään liikuskelun muotoja ei ole syytä vähätellä.

– Esimerkiksi televisiota katsoessa voi vaikka joka mainostauolla nousta seisomaan.

Tikusta kannattaa tehdä asiaa aina kun pystyy.

– Voi viedä roskat muulloinkin kuin lähtiessään muutenkin ulos.

Koronapandemian vuoksi Vantaalla otettiin kesällä käyttöön Senioripaku. Paku jatkaa edelleen toimintaansa ja pysähtyy Tammiston Numeropuistossa tiistaisin kello 11–12 ja samaan kellonaikaan Länsimäessä torstaisin.

Länsimäessä pysäkkipaikka on muuttunut rakennustöiden vuoksi kirjaston edustalla olevalle aukiolle (Suunnistajankuja 2).

Senioripaku jatkaa säävarauksella rullaamistaan viikoittain vuoden loppuun, jonne asti sille on rahoitus. Rahaa on mahdollista hakea myös ensi vuodelle.

Valkeisen mukaan pakun käyttöä saatetaan kokeilla myös vähän toisenlaisessa ympäristössä.

– Sen voisi ajella esimerkiksi jonkin kaupan, ostoskeskuksen tai kirjaston pihaan ja tavoittaa kohderyhmää asioinneilla käymisen yhteydessä.

Pysäkkitoiminnassa ohjataan paikan päällä liikuntaa niin, että myös apuvälinettä käyttävät pystyvät olemaan mukana.

– Samalla kerrotaan myös liikuntasuosituksista ja annetaan vinkkejä siitä mitä omassa arjessa voi tehdä terveytensä ja toimintakykynsä tukemiseksi.

Lue myös:Senioripaku tuo kesällä hyvinvointia lisäävää tekemistä ikäihmisille Länsimäkeen ja Tammistoon – Toiminta on osallistujille maksutonta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut