Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa Ducksin ykköshakkurilla Alek Rastamolla on suuret saappaat täytettävänään – Pian 21 vuotta täyttävä pelaaja sanoo olevansa valmis vastuuseen mestaruusliigan suurennuslasin alla

Pääkaupunkiseudulla nähtiin viime keväänä lentopallon miesten pääsarjan mitalipelejä ensimmäisen kerran 17 vuoteen, kun Vantaa Ducks eteni Mestaruusliigan välieriin. Ducksin emoseuran, Korson Vedon, vuonna 2004 saavuttama pronssinen mitali jäi uusimatta, kirkkaammista puhumattakaan. Mutta selväksi tuli, että vantaalaisetkin on otettava vakavasti.

Uusi liigakausi alkaa Ducksin osalta kotiottelulla oululaista Ettaa vastaan. Oleellisimmat muutokset Ducksin viime kauden ryhmään ovat hakkuri Joonas Jokelan ja keskipelaaja Tommy Carmodyn siirtyminen muihin maisemiin. Vastikään maajoukkueessakin EM-karsinnoissa esiintyneen Jokelan paikkaaminen ei ole helppo homma. Ykköshakkurin viittaa tarjotaan Alek Rastamolle. Nuori vaaralalainen on siihen valmis.

– Lajiharjoittelulla pääsee tiettyyn pisteeseen, mutta jos oikeasti haluaa kehittyä, on päästävä pelaamaan, sanoo Rastamo, jonka tähänastinen liigaura Ducksissa on koostunut lähinnä satunnaisista kentällä piipahduksista.

Rastamo on lähtöisin Haminasta. Hän aloitti lentopalloharrastuksen 6-vuotiaana paikallisessa Arsissa.

– Monia muitakin lajeja olen harrastanut. En osaa tarkemmin sanoa, mikä lentopallossa viehätti. Oli vaan kiva lyödä palloa verkon toiselle puolelle. Sitten jotkut sanoivat, että olen hyvä siinä. Päätin panostaa. Tässä ollaan, toteaa Rastamo, viralliselta etunimeltään Aleksander.

Pituudesta on lentopallossa hurjasti etua. Onnekseen Rastamo on venähtänyt 192-senttiseksi.

– Yläasteella tuli kasvupyrähdys. Ei jäänyt pituudesta kiinni tämä homma.

Rastamo alkoi 15-vuotiaana pelata miesten kakkossarjaa Kotkassa.

– Ensin lähinnä penkinlämmittäjänä, mutta pikkuhiljaa sain peliminuutteja.

Sittemmin Rastamo on pelannut Karhulan Veikoissa ykkössarjaa, myös kahdella ensimmäisellä Ducks-kaudellaan, sillä Ducksilla on KaVen kanssa farmisopimus.

– Toissa kaudella pelasin siellä melko paljonkin, viime kaudella vähän vähemmän.

Rastamo muutti nelisen vuotta sitten vanhempiensa mukana Haminasta Vantaalle asumaan. Ducks oli Alekille luonnollinen valinta. Nyt on menossa kolmas kausi ”Ankoissa”. Kehitys on ollut nousujohteista.

– Etenkin viimeisen puolentoista vuoden aikana. Se on vähän yllättänyt itsenikin.

Kehittymisen varaa riittää tietysti edelleen joka osa-alueella, mutta Rastamo tietää, että sitä varten harjoitellaan. Viime keväänä harjoituksissa tullut nilkkavamma kummittelee vielä hieman.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei yhtään enää tunnu. Mutta pelikunnossa olen.

Rastamon tärkeimpänä tavoitteena on pelata nyt kaikin tavoin ehjä kausi.

– Eikä mitään vuoristorataa, ja ilman loukkaantumisia. En laita odotuksiani tähtiin, mutta ihan hyvään kuitenkin. Tiedän, mihin pystyn.

Rastamon takana peliminuutteja Ducksin hakkurina kärkkyy Kuortaneelta siirtynyt Nico Mäki-Valtari, 18.

– Nico on hyvä pelaaja ja haluaa kentälle. Sen näkee treeneissä. Tiedän, että jos minulla ei ”pallo pala”, niin hänellä palaa aina, Rastamo sanoo.

Ducksin joukkueeseen Rastamo uskoo lujasti Jokelan ja Carmodyn lähdöstä huolimatta.

– Runko on pysynyt samana, ja samanlaista lentopalloa me pelaamme kuin ennenkin. Tähtäin on vähintään sama kuin mihin viime kaudella ylsimme. Onneksi nyt saa ottaa peleihin yleisöä. Se tuo aivan erilaisen fiiliksen kuin tyhjille penkeille pelaaminen.

Suomi-paitaa Rastamo ei ole vielä päässyt päällensä vetämään juniorimaajoukkueissakaan. Mutta realistisena tavoitteena on Veljekset eli A-maajoukkue ja lentopalloammattilaisuus. Nyt on vielä tehtävä pelaamisen ohella töitäkin, jotta saa leivän päälle muutakin kuin ylähuulen.

– Teen silloin tällöin sitä sun tätä, vuokratyöyrityksen kautta työskentelevä Rastamo kertoo.

Lumon liikuntahallissa Korsossa pe 1.10. klo 18.30 lentopallon Mestaruusliigan avauskierroksen ottelu Vantaa Ducks – Etta, Oulu.

Lue myös: Vantaa Ducks suuntaa uuteen kauteen aiempaa tasalaatuisempana – "Jos pystymme kauden aikana kehittymään, voimme olla neljän parhaan sakissa"