Vantaa laittoi somevaikuttajat kampanjoimaan koronarokotteiden puolesta – mainonnan valvoja antoi nyt ratkaisun

Mainonnan eettinen neuvosto (MEN) katsoo, että Vantaan kaupungin kesällä toteuttama nuorille suunnattu koronarokotekampanja oli hyvän tavan mukainen.

Kampanjassa joukko somevaikuttajia vetosi Instagramissa nuoriin vantaalaisiin, jotta nämä ottaisivat koronarokotuksen.

Kampanjasta tehtiin MENille lukuisia valituksia. Neuvoston mukaan valituksia tehneet yksityistyshenkilöt katsoivat muun muassa, että kampanja on asiaton ja vastuuton, koska rokotteilla on ehdollinen myyntilupa.

Vantaa perusteli kampanjaa terveysturvallisuudella. Sen kohderyhmään kuuluvien 20–24-vuotiaiden nuorten aikuisten keskuudessa koronavirustartunnat olivat kampanjan aikana kasvussa.

Nuorten into ottaa koronarokotus on ollut Vantaalla myös selvästi vähäisempää kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

Ratkaisussaan MEN katsoo, että kampanja ei ole hyvän tavan vastainen.

– Neuvosto kuuli asiassa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaa saadakseen taustatietoa lausuntopyynnöissä käytettyjen käsitteiden osalta, kertoo mainonnan eettisen neuvoston pääsihteeri Paula Paloranta tiedotteessa.

– Neuvosto totesi lausuntonsa lopussa, että koronarokotteita koskevaa faktapohjaista informaatiota on helposti saatavilla esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla. Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuston mukaan rokotteet ovat yksi tehokkaimmista keinoista tartuntatautien torjumiseksi, Paloranta perustelee.

Neuvoston lausunto oli yksimielinen.

Vantaan someviestintä korona-aikana on herättänyt keskustelua myös muutoin.

Iltalehti kertoi kaksi viikkoa sitten, että kaupunki veti pois korona-aiheisen julkaisun omalta somekanavaltaan, kun se oli herättänyt ihmettelyä lemminkin omistajissa. Pois vedetyssä mainoksessa oli kuvattuna koira, jolla oli kirurginen kasvomaski.

Saatteena luki ”Tämä on Lex. Lex käyttää maskia, vaikka se välillä kiusaa nenähommia. Ole niin kuin Lex.”

Kaupungin viestintäjohtaja Mari Kalmari sanoi IL:lle, että kuvavalinta oli epäonnistunut, minkä takia julkaisu vedettiin pois.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut