Elokuussa 1743 oli solmittu Turun rauha ja jo samana syksynä käynnistyi yksi Suomen pitkäaikaisimmista perinteistä: silakkamarkkinat Helsingissä.
Pikkuvihan jälkeisessä rauhassa Venäjä haukkasi Viipurin lisäksi palan Ruotsin kaakkoista kulmaa. Kymijokeen vedetyn rajan taakse jäivät silloin myös Lappeenranta, Savonlinna ja Hamina. Kotkaa ja Karhulaa ei vielä ollut olemassakaan.
Nyt tuolta Kymijoelta ja Kymenlaakson merialueilta Stadin silakkamarkkinoille saapuu maustekalojen lisäksi muun muassa nahkiaisia. Hyvällä tuurilla saa myös vähemmän tunnettuja kaloja ja kalaherkkuja, kuten kylmäsavuvimpaa. Viime vuonna se myytiin nopeasti.
Vuosi sitten Kymenlaakson yrittäjistä palkittiin kotkalainen Holger Sjögren rosépippurisilakastaan ja pyhtääläinen Hannu Hellsten maustekalastaan.
Hellsten on jälleen paikalla Tyrske-veneellään. Hän on kalastaja kolmannessa polvessa ja maustesilakoita hän jalostaa isänsä ja äitinsä resepteillä.
Kalastajien lisäksi Kauppatorin rantaan saapuu perinnepurjelaivoja. Valborg on ollut mukana silakkamarkkinoilla jo yli 30 vuoden ajan. Muita ovat kaljaasit Vivan, Olga ja Albanus.
Kaikkiaan Helsinkiin saapuu 29 kalastajaa ja tukku muita alan yrittäjiä. Kalojen lisäksi on saatavana omenia, marjoja, hilloja, mehuja, leipää ja muun muassa käsitöitä.
– Ruoasta kiinnostuneen kannattaa huomioida Kauppatorin tarjonnan lisäksi Kauppahalli ja ympäröivät Torikortteleiden ravintolat. Kymmenkunta Torikortteleiden ravintolaa on mukana tarjoamassa erityisiä silakka- ja kala-annoksia silakkamarkkinoiden ajan: alkaen perinteisistä silakkapihveistä päätyen vaikkapa savusilakkapizzaan, muistuttaa Stadin silakkamarkkinoiden ja Helsingin tapahtumasäätiön viestintäpäällikkö Laura Gottleben.
Stadin silakkamarkkinat Kauppatorilla 3.–9. lokakuuta.