Viherkummun siirtolapuutarha sijaitsee Länsi-Vantaalla Vantaanlaaksossa, Vantaanjoen ja Vantaanlaaksontien välissä.
Alue erotettiin 1949 Grönkulla-nimisen tilan maista ja vuotta myöhemmin aluetta hallinnoimaan perustettiin Viherkummun Viikonloppumaja Osuuskunta.
Viherkummun siirtolapuutarhan perustaja oli Alexis Kavaleff, joka toimi osuuskunnan puheenjohtajana yli 50 vuotta.
Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin tallentuneessa, vuonna 1956 otetussa kuvassa siirtolapuutarhan 126 tontilla komeilee pieni värikäs mökki.
Kavaleff rakennutti mökit läheisessä Backaksen tilan navetassa toimineessa verstaassa.
Pienet talot tuotiin paikan päälle kuorma-autolla ja asukkaat saivat täydentää niitä halutessaan kuisteilla ja varastotiloilla.
Alussa yksinkertaisissa mökeissä ei ollut keittiöitä tai sähköjä. Lämmitys ja ruoanvalmistus hoidettiin pienellä kamiinalla. Pikku hiljaa mökit suurenivat, sähköt yleistyivät ja käytännöllisyys lisääntyi.
Sotavuosina siirtolapuutarha-alueiden tarkoitus oli ensisijaisesti helpottaa elintarvikepulaa. Vähän myöhemmin perustetun Viherkummun nuorilla palstoilla nähdään kuvassa myös perunarivejä, raparperia, marjapensaita ja vielä pieniä hedelmäpuita yhdessä koristekasvien kanssa.
Koronan myötä ihmiset ovat uudelleen kiinnostuneet puutarhanhoidosta ennennäkemättömällä tavalla ja mökkikauppa on ollut kiivasta. Moni aikaisemmin vähällä käytöllä ollut siirtolapuutarhamökki on saanut uuden innokkaan asukkaan.
Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.
Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .