Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuplaantuivatko sinunkin pikavippiesi korot yhdessä yössä? Tarkista se lainaehdoistasi

Sirpa Repo

Väliaikainen pikavippien korkokatto päättyi syyskuun viimeinen päivä. Sen vuoksi monen lainan korko voi pahimmillaan jopa kaksinkertaistua tästä päivästä alkaen.

Vakuudettomien kuluttajaluottojen väliaikainen korkokatto on ollut 10 prosenttia. Korko voi nyt nousta luottoehdoissa sovitun mukaisesti. Lokakuun alusta alkaen lainan korkokatto saa lain mukaan olla enintään 20 prosenttia.

– Nyt kannattaa tarkistaa omasta lainasopimuksesta maininta korosta. Mikäli sopimusehdoissa sovittu korko on yli 10 prosenttia, lainan kulut mitä luultavimmin nousevat, toteaa tiedotteessa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Pandemiasta johtuvasta väliaikaisesti alemmasta 10 prosentin korkokatosta päätettiin eduskunnassa viime vuonna.

– Vakuudettomien kuluttajaluottojen väliaikainen kymmenen prosentin korkokatto tulisi muuttaa pysyväksi lainsäädännöksi, Beurling-Pomoell sanoo.

Lokakuusta alkaen myös pikavippien väliaikainen suoramarkkinointikielto poistuu. Kuluttajaliitto on pitkään vaatinut rajoituksia luottojen mainostamiseen erilaisia mielikuvia ja iskulauseita hyödyntämällä.

– Lainan saamisen nopeus tai vaivattomuus eivät ole hyviä syitä hankkia luottoa, vaan sen ottamista tulisi harkita tarkasti, Beurling-Pomoell korostaa.

Kuluttajaliiton selvityksen mukaan vastaajista valtaosa (85 prosenttia) kannatti rajoituksia vakuudettomien kuluttajaluottojen markkinointiin. Vain viisi prosenttia ei rajoittaisi markkinointia lainkaan. Vuoden sisällä vakuudetonta luottoa hakeneista puolet (51 prosenttia) kannatti rajoituksia lainojen mielikuvamarkkinointiin.

Liiton teettämässä selvityksessä kysyttiin myös luoton saannista.

Kun korkokatosta päätettiin sääntelyn vastustajat pelkäsivät, että pienituloiset mutta maksukykyiset kuluttajat jäisivät ilman tarvitsemiaan pikavippejä. Lainan saanti ei ole kuitenkaan merkittävästi vaikeutunut edes pienituloisten kuluttajien keskuudessa väliaikaisen korkokaton olleessa voimassa.

Vakuudetonta luottoa hakeneista vastaajista, joita oli 382, vain 11 prosenttia ilmoitti, että luottoa ei ollut lainkaan myönnetty.

– Näiden tapausten takana voi olla se, ettei lainanhakijalla arvioitu olevan tarvittavaa maksukykyä, jolloin luottoa ei lain mukaan ole saanut myöntää edes ennen väliaikaista korkokattoa, Beurling-Pomoell kommentoi.

106 vastaajista 68 prosenttia, jotka olivat hakeneet vakuudetonta kuluttajaluottoa ennen ja 1. heinäkuuta 2020 jälkeen ,arvioi, ettei luoton saanti ole vaikeutunut.

Muiden kuin pankkien myöntämää vakuudetonta luottoa hakeneissa ja saaneissa korostuivat tulosten perusteella pienituloisimmat vastaajat.