Räjähdysmäisesti lisääntynyt rikosilmiö synnytti Suomeen pimeät markkinat – jotkut romufirmat käyneet kauppaa katalysaattorivarkauksista epäiltyjen kanssa, sanoo poliisi

Rikos: Itä-Uudenmaan poliisi on paljastanut kolme tapausta, jossa rikollisten epäillään tehtailleen katalysaattorivarkauksia. Kaikkiaan varkauksia on ilmoitettu 2 000 ympäri Suomen.

Poliisi epäilee kahta miestä vähintään kymmenien ja enimmillään jopa satojen katalysaattorien anastamisesta eri puolilla Suomea tänä vuonna.

Mieskaksikko otettiin kiinni Vantaalla, ja he ovat olleet tutkintavankeudessa kolmisen viikkoa.

– Otimme miesten auton seurantaan, kun sen liikkeistä oli saatu tietoa muualta Suomesta. Autosta löytyi kymmenkunta katalysaattoria, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Rauno Jämsä Itä-Uudenmaan poliisista.

Itä-Uudellamaalla poliisi on onnistunut paljastamaan kaikkiaan kolme tapausta, joissa varkaiden epäillään tehtailleen katalysaattorivarkauksia. Kaksi muuta tapausta ovat mittasuhteiltaan pienemmät.

Jämsä kertoo, että varkaiden epäillään liikkuneen laajoilla alueilla eri puolilla maata.

– Tässä on kyse valtakunnallisesta ongelmasta. Varkaudet eivät koske vain Vantaata tai Itä-Uudenmaan aluetta.

Osa epäillyistä on saatu kiinni verekseltään, kun kansalaiset ovat ilmoittaneet epäilyttävistä henkilöistä poliisille.

Varkaat iskevät usein pimeille ja hiljaisille pysäköintialueille. Ammattimaisesti toimivat tekijät osaavat irrottaa katalysaattorin parissa minuutissa.

Härskimmät varkaudet on tehty päiväsaikaan. Eri puolilta Suomea tulleiden tietojen mukaan varkaat ovat iskeneet esimerkiksi huvipuiston tai sairaalan parkkialueella.

Poliisin onnistumisista huolimatta, varkaita on edelleen todennäköisesti liikkeellä.

Jämsä kehottaa ihmisiä valppauteen ja ilmoittamaan epäilyttävistä pysäköintialueilla liikkuvista henkilöistä hätäkeskukseen 112.

– Soittaa voi mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Vantaan Sanomien sisarlehti Länsiväylä kertoi kesäkuussa, että Espoossa poliisipartio sai kiinni varkaat aamuyöllä kello 4 aikaan hätäkeskukseen tehdyn ilmoituksen ansiosta.

Poliisi epäilee, että anastettuja katalysaattoreita myydään Suomessa toimiville romufirmoille.

– Vanhemmista autoista viedyt katalysaattorit myydään romumetallina. Niistä on maksettu kohtalaisen hyvä korvaus, Jämsä sanoo.

Uusista autoista vietyjen katalysaattorien poliisi epäilee päätyvän ulkomaille.

– Suomenlahden eteläpuolelle ja muualle Eurooppaan, Jämsä mainitsee.

Rikoskomisario Leif Malmberg sanoi aiemmin tänä vuonna Vantaan Sanomille, että kalleimmista katalysaattorimalleista voi saada jopa 2 000 euroa. Laitteet sisältävät arvokkaita raaka-aineita kuten rodiumia, palladiumia ja platinaa.

Katalysaattoreita on tänä vuonna ilmoitettu varastetuiksi Suomessa jo noin 2 000. Jämsän mukaan viime aikaiset kiinniotot näyttäisivät vähentäneen varkauksia jonkin verran.

Poliisin kiinni ottamien epäiltyjen joukossa on sekä ulkomaan että Suomen kansalaisia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut