Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kyselyn tulos hätkähdyttää: Puolet tytöistä kokenut häiritsevää seksuaalista ehdottelua Vantaalla korona-aikana

Korona-aika on lisännyt vantaalaisten nuorten kokemaa ahdistusta, yksinäisyyttä ja koulu-uupumusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselyn mukaan etenkin tyttöjen henkinen vointi on heikentynyt.

Tytöt kertovat saavansa myös paljon häiritsevää seksuaalista ehdottelua niin verkossa, puhelimitse kuin julkisilla paikoilla.

Yläkoulussa ja toisella asteella opiskelevista tytöistä noin kolmannes (28–35 prosenttia) kertoi kyselyssä kärsivänsä kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta. Pojista näin kertoi noin 7 prosenttia.

Tytöt kokivat poikia useammin itsensä myös yksinäisiksi, ja yksinäisyys kasvoi, kun siirrytään peruskoulusta toiselle asteelle.

Yläkoulussa ja lukiossa opiskelevista tytöistä noin joka viides koki itsensä yksinäiseksi.

– Nuoret kokevat itsensä aiempaa useammin uupuneiksi, yksinäisiksi ja terveydentilansa heikoksi, luonnehtii kyselyn tuloksia Vantaan opiskeluhuollon erityisasiantuntija Sofia Joenpelto tiedotteessa.

Myös nuorten kokemus omasta terveydentilasta on aiempaa huonompi.

Niin ikään yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden koulu-uupumus on kasvussa, ja erityisesti se on voimistunut kyselyn mukaan tytöillä.

Hätkähdyttävän moni, eli noin puolet tytöistä kertoi kokeneensa viimeisen vuoden aikana häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua.

Yläkouluikäisistä tytöistä näin kertoi 49 prosenttia. Toisella asteella opiskelevista, eli lukiota tai ammattikoulua käyvistä tytöistä negatiivisista kokemuksista kertoi 56–65 prosenttia.

Pojilla vastaavia kokemuksia oli noin kymmenellä prosentilla.

Positiivista on, että lähes jokaisella vantaalaisella lapsella ja nuorella on kyselyn mukaan vähintään yksi viikoittainen harrastus. Samoin miltei jokaisella lapsella ja nuorella on vähintään yksi läheinen ystävä.

Suurin osa lapsista (84 prosenttia) ja nuorista (66 prosenttia) on yhä tyytyväisiä elämäänsä.

– Epidemia-ajan poikkeusoloista huolimatta näyttää siltä, että vantaalaisilla lapsilla ja nuorella on monia arjen hyvinvointia kannattelevia asioita elämässään, sanoo Sofia Joenpelto.

Kouluterveyskysely tehdään joka toinen vuosi.

Kyselyyn vastasi tänä vuonna 79 prosenttia vantaalaisista 4.- ja 5.-luokkalaisista ja 65 prosenttia 8.- ja 9.-luokkalaisista nuorista.

Lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoilla vastausprosentti oli 70. Ammattiin opiskelevilla alle 21-vuotiailla se jäi noin 13–14 prosenttiin.