Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Superkaupungistuminen" herättää pelkoa asukkaissa – "Pillastunut hevonen, jonka kyydissä virkamiehet eivät enää pysy"

Alueet: Kaupunkisuunnittelun pomo jakaa asukkaiden huolen liian tiiviistä Vantaasta.

Pihagrilli on talviunessa Vihertien varrella Martinlaaksossa sijaitsevan omakotitalon takapihalla. Puutarha rajautuu syksyiseen metsikköön, ja vaikka muutaman sadan metrin päässä kulkee juna, juuri tässä on rauha.

Pihan omistava Eero Lehto ei tänä syksynä iloitse kotinsa sijainnista, sillä viereiseen metsikköön suunnitellaan kerrostalojen rakentamista. Lehto pohtii, ettei kerrostalojen nousu pientaloalueen kylkeen olisi niin iso asia, jos sitä ei tapahtuisi laajemminkin Vantaalla.

– Minusta tuntuu, että Vantaan tiivistäminen uudisrakentamisella on pillastunut hevonen, jonka kyydissä virkamiehet eivät enää pysy, Lehto kuvaa.

Vihertien pientaloalueella on myös Ina Immosen koti. Hän on tutkinut osoitteessa Martinlaaksontie 24 sijaitsevaa tonttia koskevia tekstejä tarkkaan.

Immonen muistaa puheet siitä, että Vantaan haluaa säilyttää pientaloalueet. Hänen on vaikea ymmärtää, miten kerrostalojen rakentaminen pientaloalueen metsikköön tukee tuota tavoitetta.

– Emme ole yksin, tiedän vastaavia suunnitelmia olevan myös esimerkiksi Tikkurilan suuralueella, Immonen sanoo.

Otetaanko nyt liian iso loikka kohti liian tiivistä kaupunkia?

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine

Pelkona on, että Vihertien pientaloalueen viereen tulee hyvin korkeaa rakentamista, jopa 14-kerroksisia taloja. Projektista vastaava asemakaava-arkkitehti Annakaisa Haanpää rauhoittelee asukkaita todeten, ettei tonttia koskevaa suunnitelmaa ole vielä tehty.

– Tällä hetkellä tehdään lisäselvityksiä. Mitään päätöksiä siitä, kuinka monta rakennusta tai kuinka korkeita rakennuksia tontille tulee, ei ole vielä tehty. Kartoituksen jälkeen asukkailla on vielä toisen kerran mahdollisuus lausua mielipiteensä päivitetyistä suunnitelmaluonnoksista.

Asukkaiden reaktiot Haanpää ymmärtää hyvin.

– Ihan kaikkialla ihmiset ovat huolestuneita kerrostalojen rakentamisesta ja kaupunkikuvan muuttumisesta.

Vihertiellä asuva Lehto puhuu pillastuneesta hevosesta, Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine pohtii kaupunkirakentamisen "buumia" .

– On menossa superkaupungistuminen. Olen huolissani, onko tämä tilanne jo liian kuumentunut. Otetaanko nyt liian iso loikka kohti liian tiivistä kaupunkia? Paine rakentamiselle on todella kova.

Kerrostalojen rakentamista pientalojen viereen Laine ei kuitenkaan näe huonona.

– Hyvin suunniteltuina pientalot ja kerrostalot täydentävät toisiaan. Siitä tulee kivaa vuorovaikutusta. Pientaloalueen vehreys lisää myös kerrostalon viihtyisyyttä.

Immonen kysyy, onko Martinlaaksontie 24 ennakkotapaus. Jos pientalojen viereen tehdään korkeita taloja Martinlaaksossa, sama voidaan tehdä muualla Vantaalla.

– Ei ole ennakkotapaus, vastaa Laine.

– Esimerkiksi Tikkurilaa on jo aiemmin kasvatettu rakentamalla kerrostaloja pientaloalueiden viereen. Eikä ole mitään näyttöä siitä, että se laskisi pientalojen arvoa, päinvastoin, Laine jatkaa.

Hän vakuuttaa, etteivät puheet pientaloalueiden säilyttämisestä ole vain sanahelinää.

– Tiedämme pientaloalueiden olevan yksi Vantaan vetovoimatekijöistä. Olemme onnistuneet viime aikoina pitämään aiempaa tiukempaa linjaa, poikkeusluvilla ei ole syntynyt enää niin sanottuja luhtitaloja pientaloalueille.

Lue myös: Vantaan pientaloalueille nousi satakunta luhtitaloa ennen kuin virkamiehet havahtuivat – "Onhan se surullista, ettemme me huomanneet ongelmaa"