Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maratonmiehet pukeutuvat pinkkiin ja postinumeroon – Downtown 65 Endurance -ryhmän kymmenet juoksijat viestivät Vantaan Maratonilla rohkeudesta ja yhteisöllisyydestä

Urheilu: Lauantaina juostavalla Vantaan maratonilla on perinteisesti tarjolla useita matkavaihtoehtoja. Vantaalaisella Downtown 65 Endurancella on yhtä perinteisesti erittäin vahva edustus tapahtumassa.

Juoksuasun päävärinä pinkki on nerokas keksintö. Ainakin jos haluaa erottua joukosta. Vantaalaisen Downtown 65 Endurancen juoksijat haluavat.

– Näyttävyys on yksi seuramme arvoista, joka tosin tarkoittaa ensisijaisesti sitä, ettei tarvitse piilotella omaa tekemistään, kertoo Kalle Luokola, yksi perustajajäsenistä.

– Muita arvojamme ovat rohkeus ja yhteisöllisyys. Jopa painostamme tekemään asioita, jotka yksin tekemällä saattavat tuntua hankalilta, Luokola jatkaa.

– Yhteisöllisyyteen ja samalla näkyvyyteenkin liittyy myös Ultras-jaostomme, joka kannustaa sekä omia että muita.

Tulevana lauantaina juostavalla Vantaan maratonilla Downtown 65 Endurance on mukana usean kymmenen juoksijan voimin. Heistä lähes kaikki juoksevat tälläkin kertaa maratonviestissä, missä nelihenkisen joukkueen jokaiselle jäsenelle tulee taivallettavaa noin 10,5 kilometriä. Seuralla tulee olemaan matkassa kymmenen joukkuetta.

– Toisilla joukkueilla haetaan kovaa tulosta, toisilla on joku muu tavoite, ja Ultras näkyy varmasti tälläkin kertaa Tikkurilan urheilupuiston viereisen Teboilin luona, Luokola vinkkaa.

Downtown 65 -niminen seura perustettiin jo viime vuosituhannen lopulla. Numero nimessä tulee Rajatorpan postinumerosta. Seura keskittyy palloilulajeihin. Noin 70-jäseninen Downtown 65 Endurance painottaa toimintansa kestävyysurheiluun ja sai alkunsa vuoden 2013 Jukolan viestistä. Pari vuotta myöhemmin se virallistettiin yhdistykseksi.

– On valtavan suuri merkitys saada varsinkin keski-ikäiset miehet liikkumaan ja tekemään yhteisiä asioita, esimerkiksi lähtemään lenkille, Jukka Markkanen toteaa seuran tavoitteista.

– Meillä on juoksu- ja UItras-jaoston lisäksi muun muassa hiihto-, suunnistus-, pyöräily-, uinti- ja triathlonjaosto, Kari Hillo kertoo.

– Treeniseuraa saa, kunhan vain on itse aktiivinen.

Luokolalla ja Hillolla on juniorijalkapallotausta.

– Nuorempana kestävyysurheilu oli minulle kauhistus, Luokola sanoo.

– Aikuisuuden myötä urheileminen loppui. Jossain vaiheessa tuli tunne, että on pakko nousta sohvalta. Ei pakotettuna mutta vahvasti kehotettuna lähdin ensin DT 65:n riveissä suunnistamaan ja sitten juoksemaan. Nyt Luokolalla on takana neljä maratonia, joista kaksi täysien matkojen triathlonien päätteeksi.

– Pari vuotta sitten, 42-vuotissyntymäpäivänäni, juoksin maratonennätyksekseni 3.16.

Hillo alkoi jalkapallon ohella 12-vuotiaana suunnistaa.

– Melko pian aloin tosissani harjoitella suunnistamista. Sitä kesti yli kaksikymppiseksi. Opiskelujen myötä sporttaaminen jäi vähemmälle. Vaimoni kautta tutustuin Downtownin väkeen. Pelasin seurassa ensin jalkapalloa, sitten olin sparraamassa porukkaa vuoden 2013 Jämsä-Jukolaan. Imu tähän seuraan kasvoi vähitellen niin kovaksi, että katkaisin napanuoran kasvattajaseuraani Valkeakosken Hakaan, tunnustaa Hillo, 42, joka kellotti kymmenisen vuotta sitten Berliinissä maratonennätyksekseen 2.55.

Markkanen, niin ikään 42, on ollut lapsesta asti innokas liikkuja.

– Seutulan kentällä yleisurheilin jo ihan nassikkana. Käsipalloa pelasin pitkään Atlaksessa. Pientä peruskunnon ylläpitoa lukuun ottamatta urheileminen jäi sitten pitkäksi aikaa. Vuonna 2017 veljeni pyysi Jukolaan ankkuriksi. Se oli ensikosketukseni Downtowniin. Syliini heitettiin pinkkiä päälle pantavaksi. Jäin saman tien koukkuun.

Markkanen juoksi viime lauantaina Helsinki City Running Dayn yhteydessä neljännen maratoninsa.

– Aika on kerta kerralta parantunut kymmenisen minuuttia. Nyt meni 3.44.

Vantaan maraton on Downtown 65 Endurancen “kotikisa”.

– Tarkoitus on, että kaikki jäsenemme tavalla tai toisella osallistuisivat tapahtumaan, Luokola sanoo.

– Mukana on siis myös kavereita, jotka ovat juuri viikkoa aiemmin antaneet kaikkensa HCR:ssä.

Lue myös: Harri Paananen on juossut 100 maratonia

Katso myös tämä: Vantaan Maratonilla tehtiin maailmanennätys