Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teitkö pintaremonttia? Joka toinen ei tiedä, miten maalisuti kuuluu puhdistaa ja mihin roskikseen voi nakata kuivuneen maalin – Näillä ohjeilla puhdistat maalausvälineet saastuttamatta vesistöjä

Moni sisustaa ja remontoi syksyllä kotiaan, mutta vain puolet tietää, miten maalisuti pitäisi puhdistaa työn jälkeen.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n pari vuotta sitten tekemässä kyselyssä vain joka toinen vastaaja tiesi, miten vesiohenteiseen maaliin sotkeutunut työväline pitää puhdistaa.

Toisaalta 60 prosenttia luuli virheellisesti, että kuivakin maalipurkki pitää viedä vaarallisen jätteen keräykseen.

Kaikki eivät HSY:n tiedotteen mukaan tiedä tai muista, että maalipensseliä ei saa pestä suoraan hanan alla eikä pesuvettä saa kaataa viemäriin. Viemäristä pesuvesi päätyy jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi, mutta puhdistamoa ei ole suunniteltu haitallisten aineiden poistamiseen. Osa kemikaaleista menee siis suoraan puhdistamon läpi ja päätyy vesistöihin.

HSY antaakin nyt tiedotteessaan ohjeet siihen, miten maalinjämiä kuuluu käsitellä niin sudissa kuin purkissakin.

Oikea toimintatapa on liottaa välineet aina erillisessä astiassa ja antaa maalin sakkautua astian pohjalle. Vesiohenteista maalia käyttäessä sakasta kirkastuneen veden voi kaataa viemäriin ja sudin puhdistuksen viimeistellä hanan alla, mutta maalisakka kuuluu vaarallisen jätteen keräykseen. Jos käyttää pensselinpesuainetta, pesuvesikin kuuluu vaaralliseen jätteeseen.

Liuotinohenteista maalia käyttäessä myös liotusvesi kuuluu vaaralliseen jätteeseen eikä pensseliä saa huuhdella hanan alla liotuksen jälkeenkään.

Koko ohje pensselin oikeaoppiseen puhdistukseen löytyy jutun lopussa olevasta tietolaatikosta.

Maalipurkin ja maalitelan oikea hävitystapa riippuu siitä, onko maali kuivaa vai kosteaa.

Märkä maali kuuluu aina vaaralliseen jätteeseen, mutta kuivuneena ei.

Kuivuneen maalitelan ja muovisen maalipurkin voi laittaa sekajätteeseen, metallisen purkin metallinkeräykseen.

HSY:n kyselytutkimuksessa tämä hämmensi vastaajia, sillä 60 prosenttia luuli, että myös kuivunutta maalia sisältävä purkki kuuluu vaaralliseen jätteeseen.