Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin perheasuntojen kova kysyntä näkyy asuntomarkkinoilla Vantaalla – muuttaja voi netota nyt jopa 49 000 euroa enemmän kuin 2019

Omakotitaloihin ja isoihin perheasuntoihin kohdistuva kysyntä on nostanut jyrkästi omakotitalojen hintoja kahden vuoden aikana, kertoo kiinteistönvälitysketju Kiinteistömaailma.

Erityisen voimakasta hinnannousu on ollut osassa kaupunkeja ja etenkin pääkaupunkiseudulla.

Ketjun mukaan nykyinen markkinatilanne on erityisen houkutteleva niille, jotka ovat aikeissa vaihtaa asuntoa pienempään.

Ketjun vertailussa on kuvitteellinen myyjä, joka myy viisihuoneisen omakotitalonsa ja muuttaa käytettyyn kolmen huoneen osakehuoneistoon.

Tällaisessa kaupassa myyjälle syntyvä väliraha nyt jopa 88 000 euroa isompi kuin kaksi vuotta sitten, jos myytävä ja ostettava kohde on Helsingissä.

Espoossa väliraha on kasvanut kahdessa vuodessa 74 000 euroa, Kirkkonummella 83 000 euroa ja Vantaalla 49 000 euroa.

Tuusulassa kasvua on kertynyt 45 000 euroa ja Lohjalla 63 000 euroa.

Hyviä välirahoja on saatavissa ketjun mukaan myös Tampereella ja Pirkkalassa.

Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala kertoo tiedotteessa, että isossa osassa Suomen kaupunkeja asuntojen arvonkehitys on ollut viimeisen kahden vuoden ajan suotuisa niille, jotka ovat vaihtamassa omakotitalosta pienempään rivi- tai kerrostaloon.

– Näin on erityisesti pk-seudulla aina Kirkkonummea myöten sekä esimerkiksi Tampereella ja Pirkkalassa.

Kehitys ei ole kuitenkaan sama kaikkialla Suomessa.

Kiinteistömaailma jakaakin kaupungit kolmeen ryhmään, ja erot ryhmien välillä ovat merkittäviä.

Esimerkiksi Riihimäellä erityyppisten asuntojen hintakehitys on kulkenut korona-ajan varsin tasatahtia. Samaan ryhmään kuuluvat myös Järvenpää ja Kerava.

– Väliraha on pysynyt (niissä) jokseenkin samana, Korkala analysoi.

Muutamissa kaupungeissa, kuten Kotkassa, Savonlinnassa ja Kajaanissa, omakotitalot ovat puolestaan halventuneet selvästi suhteessa pienempiin asuntoihin.

Näillä paikkakunnilla markkinatilanne voi suosia nyt nuoria ostajia, jotka vaihtavat pienemmästä isompaan kotiin.