Ulkomaalaisia osaajia tarvitaan vantaalaisiin yrityksiin yhä enemmän.
Kun Radek Chodura muutti vaimonsa ja lapsensa kanssa Tšekeistä Suomeen vuonna 2014, hän halusi kodin läheltä uutta työpaikkaansa Finnairin pääkonttoria. Sellainen löytyi kerrostalosta Pakkalasta.
Chodura kertoo saaneensa työnantajaltaan ja Vantaan kaupungilta tarvitsemansa tuen alun kotoutumiseen.
– Työnantaja auttoi esimerkiksi asunnon etsinnässä ja pankkitilin avaamisessa.
Nyt Chodura työskentee seitsemättä vuotta Finnairin hinnoittelusta vastaavana johtajana, eikä hänellä ole Vantaasta pahaa sanottavaa.
– Olen ollut tyytyväinen palveluihin ja Vantaaseen. En halua vaikuttaa ylioptimistiselta, mutta en ole törmännyt negatiivisiin asioihin enkä ole kuullut, että muut ulkomaalaiset työntekijät olisivat valittaneet jostakin.
Eikö edes sateinen syyssää haittaa?
Ratkaisevaa on, kokeeko osaaja perheineen olevansa osa yhteiskuntaa.
– Samanlaista säätä on ulkomaillakin, Chodura kuittaa.
Chodura kertoo viihtyvänsä Vantaalla perheensä kanssa. Siihen kuuluvat vaimo, 5- ja 8-vuotiaat lapset ja koira. Tšekkiläinen vaimo työskentelee Helsingissä maisema-arkkitehtina.
– Hän on opiskellut suomen kieltä, itse olen pärjännyt englannilla.
Chodura on saanut Vantaalta niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin ystäviä. Vapaa-ajalla Chodura liikkuu usein kotikaupunkinsa luonnossa ja nauttii lempiharrastuksestaan.
– Kiipeilin jo Tšekeissä, ja olen jatkanut harrastustani Konalan boulderkeskuksessa.
Perhe aikoo jatkaa elämäänsä Vantaalla, josta on muodostunut heille läheinen kotikaupunki.
– Olemme asettuneet Pakkalaan. Olemme onnellisia Suomessa emmekä suunnittele poismuuttoa.
Choduran kaltaisia ulkomaalaisia tarvitaan Vantaalle yrityksiin jatkossa yhä enemmän, koska suomalaiset ikääntyvät ja osaapula pahenee.
– Yrityksillä on tarvetta rekrytoida ulkomailta osaajia varsinkin erityisosaamista vaativille aloille, kuten teollisuuden asiantuntijatehtäviin. Vantaan elinkeinopalveluiden Talent Vantaa -toiminta tarjoaa tukea yritysten kansainvälisiin rekrytointeihin, kertoo Vantaan kaupungin projektipäällikkö Lotta Björn.
Esimerkiksi Finnair on rekrytoinut viitenä viime vuotena useita kansainvälisiä asiantuntijoita erityisosaajatehtäviin. Yhtiön viestinnästä kerrotaan, että osaajia on palkattu 26 eri maasta ja monet ovat muuttaneet perheineen lentoaseman lähelle.
Vantaa ei tilastoi ulkomailta muuttaneiden osaajien määrää kaupungissa, mutta tiedossa on, että heidän kirjonsa on laaja.
– On paljon onnistumistarinoita. Samalla tiedämme, että kotoutumisessa, kielen opettelussa ja työllistymisessä on haasteensa etenkin opiskelijoilla ja osaajan puolisona tulleilla. Heillä ei yleensä ole valmiina verkostoja työelämään tai kantaväestöön, Björn sanoo.
Ulkomaalaisosaaja päättää Vantaalle jäämisestään pitkälti sen perusteella, miten hän ja perheensä viihtyvät täällä ja onko hänellä ja puolisolla mielekkäitä töitä, harrastuksia ja ystäviä. Osa osaajista lähtee Vantaalta sopeutumis- ja työllistymisongelmien takia.
– Ratkaisevaa on, kokeeko osaaja perheineen olevansa osa yhteiskuntaa.
Björnin mielestä työpaikoille tulisi luoda nykyistä enemmän toimintakulttuuria, joka aidosti tukee moninaisuutta. Hän muistuttaa, että Vantaa kilpailee osaajista muun Suomen ja muiden maiden kanssa.
– Emme palkalla tai urakehityksellä voi kilpailla globaalilla tasolla, mutta elämänlaatuun liittyvillä asioilla voimme edesauttaa osaajien halua jäädä tänne. Meillä on puhdas luonto ja turvallinen ympäristö, monia asumismahdollisuuksia ja toimivat palvelut.