Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ala jolta löytyy yli 3 000 avointa paikkaa vuodessa Vantaalla – "Parhaat pääsevät reilusti yli 3 000 euron kuukausituloihin"

Työ: Vantaan varastoihin kaivataan vuosittain tuhansia uusia tekijöitä.

Osa-aikaisia varastotyöntekijöitä, tarvittaessa työhön kutsuttavia varastotyöntekijöitä, kokoaikaisia varastotyöntekijöitä, varastotyöntekijöitä keikkatöihin.

Lista on pitkä, kun etsii Vantaalla avoinna olevia varastotyöntekijöiden työpaikkoja te-palveluiden sivuilta.

– Yhdessä ilmoituksessa saattaa usein olla monia avoimia tehtäviä haussa, Te-palveluiden yrityspuolen palvelupäällikkö Varpu Siivonen huomauttaa.

Ilmoituksissa kerrotaan harvoin avoinna olevien paikkojen kokonaismäärä.

Uusimaa on Siivosen mukaan iso logistiikka-alan työmaa. Kesäkuun loppuun mennessä yksistään Vantaalla on ollut avoinna yli 1 400 varastotyöntekijän työpaikkaa. Haussa olevien paikkojen suuri määrä ei ole uusi ilmiö. Viime vuoden aikana Vantaalla oli haussa yhteensä 3 300 varastotyöntekijän paikkaa.

Yksi varastotyöntekijöitä Vantaalla palkkaavista on logistiikka-alan yritys Transval. Kuluvanakin syksynä Transval palkkaa satoja uusia varastotyöntekijöitä.

Tekijöitä ei tahdo löytyä.

Viestintäjohtaja Anniina Kajasviidan mukaan kyseessä on yritysten tuotteiden tilausmääriä kasvattaviin loppuvuoden sesonkeihin varautuminen.

– Keskon päivittäistavarakaupan Hakkilan keskusvarastolla tarvitaan uusia käsipareja jatkuvasti, HR Business Partner Sanna Rantsi toteaa.

Tällä hetkellä avoinna on kymmeniä varastotyöntekijän paikkoja.

– Pelkästään elo-syyskuun aikana olemme jo rekrytoineet noin 160 henkilöä. Loppuvuoden rekrytointipiikki ajoittuu varastollamme joulusesonkiin, joten ennen joulua palkkaamme vielä paljon uusia työntekijöitä.

Rantsin mukaan lisätyövoiman tarpeen syynä on K-ryhmän päivittäistavarakaupan hyvä veto.

Avoimia varastotyöntekijöiden paikkoja on ollut vuodesta 2019 asti Vantaalla vuosittain yli 3 000. Kertooko lähes samana pysyvä avoimien työpaikkojen määrä suuresta vaihtuvuudesta?

Transvalin Kajasviidan vastaus on ei.

– Osa kausityöntekijöistä on opiskelijoita, jotka etsivät töitä vain yhdeksi kaudeksi. Koetamme tarjota sellaisia työvuoroja ja -aikoja, jotka sopivat kunkin henkilön arkeen, mutta aina toiveet ja tahtotilat eivät kohtaa. Parhaamme teemme, Kajasviita sanoo.

Samaa mieltä vaihtuvuudesta on Transvalin varastotyöntekijöiden pääluottamusmies Timo Saarinen

– Vaihtuvuus ei mielestäni ole mainittavasti lisääntynyt, toki osaavat ihmiset hakeutuvat kevyempiin töihin, jos sellaisia avautuu.

Saarisen mukaan rekrytoitavissa näkyy myös tuttuja kasvoja.

– Meille myös palataan, kun on käyty muualla kokeilemassa. Toki meillä on myös jatkuvasti vapaita työpaikkoja ympäri Suomea.

Saarinen jatkaa todeten logistiikan olevan tänä päivänä kovin kilpailtu ala.

– Olen käsittänyt, että muuallakin on samansuuntaista ongelmaa – tekijöitä ei tahdo löytyä.

Vaihtuvuuteen ottaa kantaa Keskon logistiikan pääluottamusmies Petri Järvinen. Hän katsoo asiaa työntekijöiden vinkkelistä.

– Työvoiman vaihtuvuus ja jatkuva opastaminen koetaan raskaaksi työntekijöiden keskuudessa, Järvinen muotoilee.

Ongelmana on hänen mukaansa myös se, että suurin osa työsuhteista on määräaikaisia.

– Se aiheuttaa henkilöstössä epävarmuuden tunnetta työn jatkuvuudesta.

Rantsin mukaan tällä hetkellä avoinna olevista Keskon Hakkilan varastotyöntekijöiden paikoista noin puolet on kokoaikaisia, loput osa-aikaisia ja tarvittaessa työhön kutsuttavia.

– Keskusvarastollamme on töissä esimerkiksi paljon opiskelijoita. Työntekijöiden vaihtuvuus johtuu meillä pitkälti siitä, että opiskelijoilla tyypillisesti elämäntilanteet ja työtilanteet vaihtelevat.

Työntekijöiden etua ajavan Pamin sopimusasiantuntija Sirpa Leppäkangas tietää logistiikka-alalla vallitsevasta tekijäpulasta.

– Yritykset, jotka tarjoavat kokoaikaisia ja pysyviä työsuhteita saavat varmasti houkuteltua työvoimaa. Jos on paljon määräaikaisia paikkoja, niin sehän on aivan ymmärrettävää, että moni työntekijä vaihtaa vakituiseen kokoaikaiseen työhön, jos sellainen mahdollisuus aukeaa.

Te-palveluissa työskentelevä Siivonen korostaa, ettei logistiikka-ala ole ainoa, jossa tekijöistä on Vantaalla pulaa.

– Haussa on myös runsaasti kaupan alan paikkoja, sosiaali- ja terveysalan paikkoja, kuljetusalan tehtäviä sekä rakennus- ja kiinteistönhoidon tehtäviä.