Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan kaupunginjohtaja kummastelee JHL:n väitteitä Vanttiin liittyvästä salailusta – "Lista on julkinen"

Kaupungin siivous-, ateria- ja kiinteistöpalveluista huolehtivan Vantti Oy:n tulevaisuus on päättäjien käsittelyssä tulevana maanantaina. Tällä hetkellä Vantti on kaupungin kokonaan omistama in-house-yhtiö.

Työntekijöitä edustava Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ihmetteli tiistaina tiedotteessaan, miksi Vanttia koskevia muutoksia valmistellaan salassa.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kummastelee JHL:n väitettä salailusta.

– Vanttiasia on konsernijaoston maanantaisen kokouksen esityslistalla ja lista on julkinen, Viljanen toteaa.

Esityslista on julkinen, mutta Vanttia koskevan päätöksenteon tueksi ulkopuolisella konsultilla teetetty selvitys on salassa pidettävä.

Lue myös: Vantaa palkkaa ulkopuolisen konsultin mukaan selvittämään Vantin kohtaloa – Selvitys on osa "rakenteellisten muutosten valmistelua"

Kesäkuussa valmistuneen selvityksen päätelmistä on kuitenkin mainintoja esityslistatekstissä. Päätelmistä mainitaan esimerkiksi se, että selvitys katsoo Vantin toiminnan kehittämisen kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi Vantin säilymisen yhden omistajan yhtiönä.

Myös kaupunginjohtajan esitys on, että Vantti jatkaisi Vantaan kaupungin in-house-yhtiönä. Näin ollen jatkossakin Vantaa omistaisi koko yhtiön.

– Omistajaohjauksen linjaukset ovat maanantaina konsernijaoston päätettävänä, Viljanen sanoo.

Hän lisää, ettei Vantin myyntiä ole valmisteltu, jollei konsernijaosto toisin päätä.

Ammattiliitto pelkää: Laittaako Vantaan kaupunki Vantin myyntiin?

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine epäilee, että Vantin kohtalona on loppujen lopuksi myynti. Hän jaksaa kuitenkin toivoa, ettei myyntiin turvauduttaisi.

– Myyntituotto lämmittää hetken, mutta pidemmällä tähtäimellä kaupungin menot lisääntyvät. Esimerkiksi Mäntsälässä on jo otettu kaupungin vastuulle aiemmin ulkoistettuja tukipalveluja.

Myynti olisi työntekijöiden kannalta hyvin huono ratkaisu, Niemi-Laine sanoo.

– Kyllähän se tarkoittaa, että vaikka työsuhteet voivat säilyä, niin työsuhteen ehtoja halpuutetaan. Palkat laskevat, sen lisäksi leikataan lisistä ja vuosilomista.

Kaupunginjohtaja toteaa Vantin selvittämisen liittyvän sote-uudistukseen ja hyvinvointialueen perustamiseen.

– Vantin liikevaihdosta noin 20 prosenttia siirtyy Vantaa-Kerava-hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialueen perustaminen ei riitä Vantin myyntipäätöksen perusteluksi, Niemi-Lahti muistuttaa

– Vaikka osa Vantin tarjoamista palveluista siirtyy vuonna 2023 hyvinvointialueiden vastuulle, näiden palvelujen tarjoajana Vantti voi kuitenkin olla edelleen, Niemi-Laine muistuttaa.

Viljasen mukaan tarkoituksena on, että Vantin sosiaali- ja terveystoimen tehtäviä hoitaneet työntekijät siirretään liikkeenluovutuksella hyvinvointialueen tai sen valitseman kumppanin palvelukseen.

– Heidän palvelussuhteen ehdot ovat silloin turvatut, rauhoittelee Viljanen.