Kasvavan Kivistön yhteisöllisyyttä tuetaan asukastila Rubiinissa: keittoa keskiviikkona ja verkostoiltoja kerran kuussa

Yhteisöllisyys: Ensi viikolla Marjaverkko järjestää keskusteluillan kulttuurista.

Jo lähes 60 vuotta Kivistön omakotitaloalueella asunut Anja Ratilainen kävi asukastila Rubiinissa keskiviikkokeitolla jumpan jälkeen. Keittoa tarjoilee järjestökoordinaattori Milla Kreft. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaan asuntomessujen jälkeen 2016 avatussa asukastila Rubiinissa soi taustalla tyylikäs jazz. Paikan vastaava Elina Olki ja järjestökoordinaattori Milla Kreft virittelevät tilaa valmiiksi Marjaverkon keittokeskiviikolle.

Aamuyhdeksältä auenneessa Rubiinissa istuu ennen puoltapäivää yksi asukas, Reino Lilja. Hän on muuttanut nelisen vuotta sitten Kontulasta Kivistöön ja käy silloin tällöin Rubiinissa.

Ennen lounasta Lilja löytää lahjoituskirjojen hyllystä kiinnostavan kirjan.

–  Matti Rönkä kävi täällä vieraana, Lilja perustelee valintaansa.

Rubiinissa on kuultu eläkeläisyhdistyksen vieraana myös muun muassa Virpi Hämeen-Anttilaa.

Asukastila on erilaisten yhdistysten sekä järjestöjen niin kuin alueen asukkaidenkin käytettävissä vaikkapa perhejuhliin ja Marjaverkko on näiden kaikkien yhteistyöverkosto. Olki sanoo, että Marjaverkon tehtävä on ylläpitää ja edistää yhteisöllisyyttä kasvavalla alueella sekä estää vastakkainasettelua uusien ja vanhojen asukkaiden välillä.

Alkuun oli nihkeetä.

Kivistön uusi asukas Reino Lilja
Asukastila Rubiinissa järjestetään monenlaista tekemistä, kertoo Elina Olki. Taustalla keittolounaalla Reino Lilja. Armi Suojanen

Keittokeskiviikot aloitettiin syyskuussa koronrajoitusten helpotettua. Tarjolla on maksutta jokin kasvikeitto.

– Yksinkertaista ja terveellistä, Olki määrittelee.

Vähitellen puolenpäivän aikoihin väkeä alkaa tulla ja keitto hupenee kattilasta. Seniorijumpan jälkeen keitolle saapuu myös Anja Ratilainen, joka on asunut Kivistön omakotitaloalueella jo lähes 60 vuotta.

Lilja on melko tuore kivistöläinen, mutta hänen ja Ratilaisen mielipide Kivistön uudesta keskustasta on samanlainen: liian tiivistä rakentamista. Ratilainen kuvailee Kivistön keskustaa jopa slummimaiseksi.

Lilja kaipaa vehreyttä, jota Kontulan ympäristössä on hänestä enemmän kuin Kivistössä. Lilja ehti asua Kontulassa miltei 50 vuotta.

– Alkuun oli nihkeetä, mutta nyt se jo menee. Lilja kuvailee tottumistaan kivistöläiseksi.

Monen muun asukkaan tavoin hän kaipaa palveluja, kuten lääkäriä ja apteekkia, joka on vihdoin tulossa loppuvuonna. Ratilainen kertoo, että hänen tuttavansa muutti Espoosta Kivistöön, mutta kun palveluiden tulo kesti ja kesti, tämä muutti takaisin Espooseen.

Lue myös: Palkittu myyrmäkeläinen avaa ovia uusille asukkaille – "En ajattele auttavani ihmisiä vaan rakentavani yhteisöllisyyttä"

Marjaverkko järjestää Rubiinissa erilaista toimintaa keskiviikon lisäksi perjantaisin kello 9–15. Kerran kuukaudessa pidetään verkostoiltoja, joissa käsitellään alueen ajankohtaisia ja ihmisiä puhututtavia asioita.

Keskiviikkona 13. lokakuuta kello 18 keskustellaan Kivistön kulttuuritoiminnasta ja sen kehittämisestä. Tilaisuuteen voi tulla paikan päälle (Rubiinikehä 2B) tai siihen voi osallistua etäyhteydellä. Marraskuussa esittäytyvät alueen uudet kaupunginvaltuutetut.

Lue myös: Sotilaskorvessa pääsee metsän tunnelmaan – Polut tunteva opas korvaa puuttuvat opasteet

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut