
Opetus: Toisella asteella on vain vähän englanninkielistä koulutusta, joten suomen kieltä tarvitaan jatko-opinnoissa.
Englanninkielisellä perusopetuksella on kova kysyntä. Niin kova, etteivät kaikki halukkaat mahdu Pakkalassa, Kartanonkosken alueella toimivaan Vantaan kansainväliseen kouluun eli The International School of Vantaaseen (ISV).
– Hakemuksia saamme lähes 600 vuodessa ja oppilaaksi pystymme ottamaan noin kolmanneksen, rehtori Heikki Hirvonen kertoo.
Kouluun päästäkseen pitää suorittaa kielikoe.
Suurin kysyntä oppilaspaikoista on ensimmäisestä viidenteen luokkaan.
– Ensimmäiselle luokalle otetaan 48 oppilasta ja hakijoita on kaksi kertaa enemmän, Hirvonen mainitsee.
Painetta helpottaa hieman se, että Rekolanmäen ja Kaivokselan alakouluissa on kummassakin yksi englanninkielinen luokka. Niistä voi siirtyä yläkouluun Pakkalaan.
Ensimmäiselle luokalle otetaan 48 oppilasta.
Rehtori Heikki Hirvonen
Kansainvälisen koulun 1.–9. luokkaa käy tällä hetkellä 580 oppilasta. Noin 10 prosenttia oppilaista asuu muualla kuin Vantaalla ja heistä suurin osa Helsingissä.
Kaikista oppilaista noin puolet on suomalaistaustaisia. Monen perhe on palannut takaisin kotimaahan, kun vanhempien ulkomaan työkomennus on päättynyt, ja lasten halutaan jatkavan Suomessakin englanninkielisessä opetuksessa.
Muiden oppilaiden perhetaustat ovat noin 50 eri maassa ja syynä Suomeen muutolle on useimmiten työ. Hirvonen sanoo, että iso osa vanhemmista on tullut valmiiseen työpaikkaan.
Koulun opetuskieli on englanti ja suomea opiskellaan lähes ainoastaan suomen kielen tunneilla. Koulun opettajistakin noin puolet on ulkomaalaistaustaisia. Varsinkin äidinkielenään englantia puhuvia opettajia tarvitaan, jotta kielitaito kehittyy "aidosti". Hirvonen toteaa, että natiivi-englantia puhuvien ja Suomessa muodollisen pätevyyden omaavien opettajien houkuttelu ei ole aina helppoa.
Suomea käytetään koulussa vain vähän. Jos oppilaan kotikielenä ei ole suomi, sitä ei puhuta kavereiden kanssa eikä suomea tarvitse saadakseen palvelua, suomen kielen taidot voivat jäädä heikoiksi. Myöskään perheissä, joiden on tarkoitus asua Suomessa vain tilapäisesti, kiinnostus suomen oppimiseen ei välttämättä innosta.
Mutta jos tarkoitus on jatkaa opintoja peruskoulun jälkeen, voi kielen kanssa tulla vaikeuksia.
– Toisella asteella suurin osa on suomenkielistä opetusta, joten suomen kielen oppiminen on tärkeää, Hirvonen sanoo.
Lue myös: Varian englanninkielinen opetus laajenee
Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo toteaa, että koko maassa on tarvetta lisätä englanninkielistä perusopetusta ja siihen on kunnilla haluja. Mutta ongelmana on juuri se, että peruskoulun jälkeen toisella asteella ei ole tarjolla riittävästi englanninkielistä koulutusta.
– Suomalaista ylioppilastutkintoa ei voi suorittaa englanniksi.
Suuret kaupungit ovat yrittäneet edistää asiaa ministeritasolla asti, jotta ylioppilaaksi voisi kirjoittaa englanniksi, sillä englanninkielinen IB-tutkinto ei ole samanlainen kuin suomalainen ylioppilastutkinto.
– Ilomielin lisäisimme englanninkielistä peruskoulutusta, mutta emme uskalla. Tekisimme nuorille karhunpalveluksen, koska toisella asteella ei ole englanninkielisiä linjoja.

Kansainvälinen koulu noudattaa peruskoulun opetussuunnitelmaa, mutta pieniä erojakin on. Yhdeksäsluokkalainen Tara Dudley on kuullut, että suomenkielisessä koulussa olisi vähemmän läksyjä.
Tara, Dorinda Ansah ja Jobanvir Khaira ovat käyneet ISV:tä ensimmäisestä luokasta lähtien ja tutustuneet jo koulun viereisessä englanninkielisessä päiväkodissa. Heidän vanhemmillaan on irlantilaiset, ghanalaiset ja intialaiset juuret.
Kaikki kolme puhuvat hyvää suomea ja aikovat jatkaa opintojaan lukiossa. Jotta matematiikka sujuisi myös suomenkielisessä lukiossa, opettaja on pitänyt tunnit nyt suomeksi, kertoo Tara. Jobanvir menee ehkä IB-lukioon, joten hän voisi jatkaa opiskelua englanniksi.