Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puukerrostalot kiinnostavat Vantaalla – Tikkurilaan Esikkotielle tulevan kolmen kerrostalon kohteesta on asunnoista jo 40 prosenttia varattu

Rakennusyhtiö Arkta Reposen toimitusjohtajan Mika Airakselan mukaan kasvussa olevaan puurakentamiseen riittää Suomessa tällä hetkellä materiaalia.

– Toimitusajat vain ovat pitkiä, mikä vaatii ennakointia, hän sanoo ja kertoo tehneensä esimerkiksi Tikkurilaan Esikkotielle tulossa olevaan kolmen 6-kerroksisen puukerrostalon kokonaisuuteen kaupat puumateriaaleista jo puoli vuotta sitten, vaikka niiden toimitukset kohteeseen tarvitaan vasta ensi vuonna.

Ympäristöministeriön toiveiden mukaiseen puukerrostalojen kasvutahtiin Airaksela ei usko.

– Puuelementtitehtaat eivät sellaiseen vauhtiin pysty.

Yhtiöllä käynnistyy seuraavan puolentoista vuoden aikana yhteensä 500 asunnon rakentaminen, Tikkurilan lisäksi esimerkiksi Helsingin Kuninkaantammeen.

Asukkaiden kiinnostus puukerrostaloja kohtaan on suurta.

– Tikkurilan Huvikumpu-kohteen 102 asunnosta on jo nyt varattu 40 prosenttia, Airaksela kertoo.

Asunto Oy Vantaan Huvikumpu on yhtiön ensimmäinen kovan rahan puukerrostalohanke, jonka varsinaiset rakennustyöt käynnistyvät ensi vuonna.

Airakselan mukaan puukerrostalon hiilijalanjälki on rakentamisaikana noin 30 prosenttia betonitaloa pienempi ja elementtien asentaminen 30–40 prosenttia nopeampaa.

– Jälkityötä on paljon ruuvaamisen takia. Kivistön messukohteeseen tarvittiin aikoinaan yli satatuhatta ruuvia. Pisimmät niistä olivat 45-senttisiä.

Kun Airaksela alun perin lähti puurakentamiseen mukaan, hänen suurin huolenaiheensa liittyi paloturvallisuuteen.

– Mutta pelkohan on aivan turhaa turhaa pakollisten sprinklausjärjestelmien vuoksi.

Hän korostaakin sitä, että ääni on asia, jota puurakentamisessa erityisesti on pystyttävä hallitsemaan.

– Puu ei saa missään kohtaa olla puuta vasten, hän muistuttaa ja kertoo, että esimerkiksi Kivistön puukerrostalon rakentamisen aikana neljän asunnon ääniä ja värinää testattiin. Testauksen ja kehittämisen myötä yhtiö käyttää äänieristyksenä Sylomeeriä.

– Se on toisen maailmansodan aikana Saksassa kehitetty kumi, jota on käytetty eniten junaratojen varsilla tärinää vaimentamassa.

Mahdollisen kosteusongelman rakentamisessa Airaksela halusi taklata heti alkuunsa.

– En suostu puukerrostaloa rakentamaan muuta kuin suojateltassa.

Lue myös: Puurakentamisen määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla merkittävästi – Vantaalainen Petra Sevinç muutti tyttärensä kanssa sisäilmaltaan puhtaalta tuoksuneeseen puukerrostaloon ikävän homeyllätyksen jälkeen