Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itäisimmän Vantaan lastenkulttuurin uusi sydän sykkii pian kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla paikalla – Håkansbölen kartanon vanhan pyykkituvan peruskorjauksen valmistuttua Vantaa saa kolmannen alueellisen lastenkulttuurikeskuksensa

Tikkurilassa on Pessi, Myyrmäessä Toteemi ja nyt Vantaan itäisin suuralue Hakunila saa oman lastenkulttuuriin keskittyvän napansa, Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvan.

Aiemmin mankelituvaksikin kutsuttu Pyykkitupa ei nimestään huolimatta voisi sijaita kulttuurihistoriallisesti komeammalla paikalla, onhan se yksi Håkansbölen kartanoalueen rakennuksista.

– Pyykkituvan peruskorjaus valmistuu joulu-tammikuussa ja virallisia avajaisia suunnitellaan keväälle, kulttuurituottaja Rebekka Barongo Vantaan kaupungilta kertoo.

Vaikka täysin esteetön 97 neliön tila on vielä vaiheessa, uuden keskuksen nimissä on jo muualla Hakunila–Länsimäen alueella järjestetty ja tullaan edelleenkin järjestämään tapahtumia. Niistä tietoa jaetaan erityisesti Instagramissa ja Facebookissa.

– Yhteistyötä on ollut esimerkiksi kirjastojen ja Skomarsin torpan kanssa ja nyt on Länsimäen koulun auditorioon tulossa lauantaina 23. lokakuuta Leppäkerttu Pilkuton -nukketeatteriesitys, Barongo sanoo.

– Aiemminkin Hakunila–Länsimäessä on ollut monipuolista tarjontaa, johon on käytetty muun muassa aluerahaa, mutta tänä syksynä kaupungin resursseja on vielä enemmän suunnattavaksi suoraan lapsiperheille ja päiväkodeille tarkoitettuun toimintaan.

Taustalla on lasten ja nuorten tekemismahdollisuuksien kaventuminen korona-aikana. Kaupungin panostus Hakunilaan on osa kaupunkitasoista toipumista. Siihen liittyy sekin, että Barongolla on nyt parivuotinen pesti erityisesti Hakunilan alueen kulttuurituottajana, mikä häntä suuresti Hakunilan samanaikaiseen rouheuteen ja upeaan luontoon ihastuneena asukkaana ilahduttaa.

– Satun vielä asumaan kymmenen minuutin matkan päässä Pyykkituvasta, hän naurahtaa.

Hakunila–Länsimäessä ei parhaillaan rakentuvan Pyykkituvan lisäksi ole Barongon mukaan sellaista tilaa, jossa olisi vastaavanlainen, täysin esteetön mahdollisuus osallistavan lastenkulttuuritoiminnan ja taidekasvatuksen järjestämiseen.

– Tiloissa on ikään kuin kaksi luokkaa, joista toinen voidaan jakaa vielä kahtia. Lisäksi kaikki ovet ovat avattavissa niin, että käyttöön on saatavissa yksi suuri yhtenäinen tila. Pyykkitupaa voidaan myös vuokrata kaupungin yhdistyksille ja yhteisöille kokous- ja kokoontumispaikaksi.

Lapsiperheille ja lapsille itselleen halutaan antaa sijaa tulevan toiminnan suunnittelussa.

– Tavoitteena on jo ennen avajaisia järjestää myös sellaisia osallistavia työpajoja, joissa on lapsiystävällisiä menetelmiä ja joissa suurimmassa syrjään jäämisen vaarassa olevat ja eriarvoisuudesta kärsivät lapset otetaan mukaan suunnitteluun. Esimerkiksi lapsi, jolla on kielellisiä haasteita, pystyy vaikkapa kuvan kautta osallistumaan ja kertomaan, mikä hänelle on tärkeää tällaisessa toiminnassa.

Historiallisen kartanon miljöössä ja luonnonkauniissa maisemassa on luonnollista, että Pyykkituvassa korostetaan myös kulttuuriperinnön ja kestävän kehityksen merkitystä.

– Se näkyy myös peruskorjauksessa, jossa kaikki mitä pystytään säilyttämään, kuten alkuperäiset ikkunat ja riittävän hyväkuntoiset hirret, säilytetään.

Sama koskee rakennuksen viereisiä puita ja alkuperältään satoja vuosia vanhaa nurmikkoa.

– Kaupunginmuseo ja arkeologit ovat olleet koko ajan hankkeessa vahvasti mukana.

Katso tämä: Vuokrattava juhlatila yli 200 henkilölle ja lasten kulttuurikeskus – Håkansbölen kartanon pihapiirin rakennukset kunnostetaan uuteen käyttöön

Lue myös: Lastenkulttuurikeskus Pessi avaa uusissa tiloissa elokuussa – aukioloiltaan laajenevasta keskuksesta tulee vapaan piipahtelun paikka

Katso myös tämä: 30-vuotias Toteemi on vilkas lastenkulttuurikeskus, jossa on tekemistä myös hiihtolomaviikolla