Lukeminen: Monelle aikuiselle leikkiminen on vaikeaa, mutta lukeminen on helppoa yhteistä tekemistä.
11 kuukauden ikäinen Saana Ala-Piirto ei ole kirjastossa ensimmäistä kertaa. Hän on tullut äitinsä Lotta Saranpään kanssa hakemaan katseltavaa ja viettämään aikaa.
– Saanalle on luettu kirjoja ihan pienestä saakka. Hänen lempparinsa on lintukirja, josta kuuluu ääniä. Niitä Saana sitten koittaa matkia, Saranpää kertoo hyvillään.
Saana-vauvan kotona kirjoja on aina saatavilla.
– Niitä on olkkarissa, josta Saana niitä sitten itse hakee. Kirjoja luetaan sivu sieltä ja toinen täältä. Saana haluaa itse käännellä sivuja.
Lotta Saranpää on ammatiltaan psykologi ja lapselle ääneen lukeminen on hänelle tietoinen valinta.
– Tiedän kuinka tärkeä juttu ääneen lukeminen on esimerkiksi kielen kehittymisen kannalta.
Toivoisimme, että lukeminen ei olisi yksi suorite muiden joukossa, vaan se olisi aikuisen ja lapsen odotettu yhteinen hetki.
Maria Lehtola
Kirjaston lasten ja nuorten palveluissa työskentelevä erikoiskirjastovirkailija Maria Lehtola suosittelee lukemaan kirjoja ääneen kaiken ikäisille lapsille.
– Ihan pienten vauvojen kanssa katsellaan ensin kuvia. Niin kauan kannattaa lukea, kuin lapsi tulee viereen kuuntelemaan.
Lehtolan mukaan ei kannata olla kovin kriittinen siinä mitä lapselle lukee.
– On turha mennä se edellä, mikä on hyvää tai huonoa kirjallisuutta. Jos lapselle jää hyvä mieli kirjasta, hän todennäköisesti haluaa kuulla sitä enemmän. Toki aikuisen kannattaa tuoda luettavaksi tarjolle myös klassikoita, mutta on turhaa sulkea mitään kirjoja pois, Lehtola toteaa.
Lehtola kollegoineen on pohtinut sitä, kuinka lapselle ääneen lukemisesta saattaa tulla aikuiselle joskus suorite.
– Vanhempien pitäisi liikkua ja pitäisi syödä kasviksia ja pitäisi pestä hampaita. Maailma on täynnä asioita, joita pitäisi. Toivoisimme, että lukeminen ei olisi yksi suorite muiden joukossa, vaan se olisi aikuisen ja lapsen odotettu yhteinen hetki. Monelle aikuiselle leikkiminen on vaikeaa, mutta lukeminen on yhteistä tekemistä jota jokainen osaa, Lehtola kannustaa.
Ääneen lukemista puoltaa moni asia.
– Sanavarastoon tulee sanoja, joita ei arjessa käytetä. Lukiessa koetaan läheisyyttä. Tutkimukset myös kertovat, että ne lapset, joille luetaan iltasatu, nukkuvat keskimäärin puoli tuntia pidempään.
Tutkimukset paljastavat niinikään, että vanhempien sosioekonominen asema periytyy usein lapselle hyvässä ja huonossa.
– Ääneen lukeminen on helpoin tapa estää se ja lisätä lapsen mahdollisuuksia.
Entä äänikirjat?
– Kyllä nekin toimivat. Yhdessä on kiva kuunnella.