Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt ohjeensa koronavirustestiin hakeutumisesta. Niiden mukaan kaksi koronarokotetta saaneen ei yleensä tarvitse mennä testiin, vaikka oireita ilmenisi.
Sen sijaan edelleen ohjeistetaan, että kokonaan rokottamattomien tai yhden rokoteannoksen saaneiden olisi hyvä hakeutua oireisena testiin.
– Yleensä kaksi rokoteannosta saaneen ei tarvitse hakeutua koronatestiin tavanomaisien virusinfektion oireiden kuten päänsäryn, kuumeen tai nuhan vuoksi. Sen sijaan kouluun tai työpaikalle ei tulisi mennä lievästi sairastuessa. Jos oireet ovat vakavia, on aina oltava suoraan yhteydessä terveydenhuoltoon, sanoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Otto Helve.
Kaksi koronavirusrokotetta saaneen suositellaan hakeutuvan testiin tietyissä tapauksissa, kun hänellä on koronavirusinfektion oireita.
Tällaisia tilanteita ovat ne, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut alle viikko tai on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
Testiä suositellaan myös, jos asuu ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksikössä tai työskentelee sosiaali- terveysalalla hoito- tai hoivatyössä.
Kouluun tai työpaikalle ei tulisi mennä lievästi sairastuessa.
Lisäksi testiin hakeutumista suositellaan, jos kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai kuuluu ryhmään, jolle suositellaan kolmatta rokoteannosta, mutta hän ei ole vielä sitä saanut.
THL:n mukaan koronatestiin on hyvä mennä silloin, kun on koronavirusinfektion oireita ja ei ole saanut yhtään koronarokoteannosta tai on saanut vain yhden rokotteen. Myös niiden oireisten, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin yli kuusi kuukautta sitten eivätkä ole saaneet koronavirusrokotetta, on hyvä mennä testiin.
Alle 12-vuotiaan lapsen ei ole aina tarpeen käydä koronatestissä, jos hän sairastuu.
– Sairaanhoitopiireillä voi olla THL:n suosituksesta poikkeavia ohjeita testeihin hakeutumisesta esimerkiksi alueellisen epidemiatilanteen takia. Kannattaakin tarkastaa oman alueen terveysviranomaisten ohjeet siitä, milloin koronatestiin on hyvä hakeutua, Helve kertoo.
Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri voi myös harkintansa mukaan päättää testaamisesta THL:n suosituksesta poiketen.
Nyt annetut ohjeet perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön uuteen testausstrategiaan.