Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjägallupin karu tulos: Yli kolmannes ei aio palkata ketään

Yrittäjistä reilu kolmannes (36 prosenttia) ei aio palkata uutta työntekijää. Yksinyrittäjistä näin on linjannut yli puolet (51 prosenttia).

Toinen ääripää ovat yli 10 henkeä työllistävät yritykset. Niissä samalla tavalla on linjannut 14 prosenttia.

Tiedot selviävät juuri julkaistusta Yrittäjägallupista.

Varsinkin palvelualoilla on yrityksiä, jotka eivät aio työllistää. Alan yrityksistä 42 prosenttia ilmoitti, ettei aio palkata uutta työntekijää. Vähiten näitä yrityksiä on teollisuudessa. Siellä 13 prosenttia kertoi, ettei palkkaa lisää työntekijöitä.

– Jos haluamme lisää työllistäviä yrityksiä, työllistämisen riskejä pitää määrätietoisesti laskea eikä kasvattaa, sanoo tiedotteessa toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yrittäjägallupin mukaan suosituimpia keinoja yrittäjien työllistämishalujen lisäämiseen ovat määräaikaisuuksien helpottaminen, palkkatuki, henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen alle kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä, normien vähentäminen, takaisinottovelvollisuuden poistaminen ja paikallisen sopimisen lisääminen.

– Keinoja on, jos olisi tahtoa. Valitettavasti siitä ei ole isompia merkkejä.

Alle kymmenen henkilöä työllistävien henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen korostuu voimakkaasti viidestä yhdeksään henkeä työllistävissä yrityksissä.

– Koronakriisi on iskenyt lujaa tähän ryhmään. Näitä yrityksiä on paljon ja heitä pitäisi rohkaista työllistämään, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupin mukaan työpaikkasopiminen korostuu yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä. Jos työehdoista voisi sopia enemmän paikallisesti, 70 prosentti ilmoittaa, että työllistäisi enemmän.

Johtaja Janne Makkula sanoo, että yleiskorotuksista pitää päästä yritys- ja liiketoimintakohtaiseen sopimiseen. Se huomioi yritysten markkinatilanteen ja palkanmaksukyvyn ja jättää tilaa menestykseen sidotulle palkkalinjalle.

– Tämä on myös palkansaajan etu. Kun yritys menestyy, palkansaaja hyötyy, muistuttaa Makkula.

Syksyn pk-yritysbarometri kertoo, että pk-yrityksistä 39 prosentissa on tehty paikallista sopimista. Joka neljännessä on sovittu palkoista ja työajoista.

Neljännes paikallista sopimista tehneistä yrityksistä sanoo, että paikallinen sopiminen on vahvistanut kasvua.

Tutkimuslaitos Kantar haastatteli Yrittäjägallupissaelokuussa 1 040 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.

Yksinyrittäjä voisi saada jopa 10 000 euroa – Hallituksen esittämä kokeilu kannustaisi palkkaamaan ensimmäisen työntekijän