Nuorten vuolaasti kehuma ja työelämätaitoja opettanut "miesluola" Tuupakassa lakkautetaan – kaupungin autoverstas joutui säästölistalle

Tuupakan autoverstaassa on muun muassa useampia nostureita, joilla auton voi nostaa korjattavaksi turvallisesti. Roni Engström

Harrastuspaikka: Pajan tilat ovat Vantaan kaupungin omistamat.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Nuorille aikuisille tarkoitettu Tuupakan autoverstas on paikka, jossa voi korjata autoa turvallisesti ja maksutta. Siellä oppii auton korjaamista ja saa kavereita sekä aina myös apua, kuvailevat verstaalla jo vuosikausia käyneet simonkyläläinen Roni Engström, 26, ja Kivistössä asuva Esa Leppänen, 28.

Nyt paikka ollaan kuitenkin lopettamassa. Kaupunkikulttuurilautakunta päätti lakkauttaa Tupakankuja 2:ssa sijaitsevan toimipisteen osana Vantaan kaupungin tuottavuus- ja kasvuohjelman säästötoimia. Asian vahvistaa lautakunnan puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä.

Nuoria miehiä lakkautus harmittaa. Engströmin ja Leppäsen lisäksi verstaan jatkoa toivovat hakunilalaiset Aidan Powell, 24, ja Arttu Väisänen, 25, sillä paja on monelle todella tärkeä harrastuspaikka. Nuorilla ei ole varaa viedä autoa korjaamolle eikä hankkia omaa tallia. Omasta tallista puuttuisivat myös yhteisö, asiantunteva ohjaaja sekä muiden ropaajien apu ja ehkä myös kunnon välineet, kuten nosturi.

Tuupakan verstaalla samanhenkiset autonrassaajat korjaavat useimmiten jo parhaat päivänsä nähneitä autojaan.

– Että ne pysyvät tieliikennekelpoisina, Engström sanoo.

Vanhaa autoa korjatessa oppii aina uutta, kuten Engström hitsaamisen, jota hän voi hyödyntää nykyisessä työssään.

Tuupakkaan uskaltaa ensikertalainenkin tulla.

Esa Leppänen

– Harrastuksesta tuli vähän niin kuin työ.

Verstaalla on vaihdettu niin renkaita kuin öljyjä ja tehty vaativampia remontteja jarruille ja moottoreille. Pajalta löytyvät työkalut ja ohjaajat, jotka neuvovat ja luottavat nuoriin.

Kaikki kehuvat verstaalla käyvien yhteishenkeä.

– Parhaimpia kavereita olen saanut sieltä, Engström sanoo.

– 70 prosenttia parhaista kavereista puuttuisi, jos en olisi käynyt siellä, hän pohtii.

Astraliasta Suomeen 2019 muuttanut Powell kertoo, että pajalla oli helppo tutustua muihin. Hän kävi siellä 1–3 kertaa kuukaudessa.

– Sain uusia ystäviä, joiden kanssa olen vieläkin tekemisissä.

Hän lisää vielä, että olisi todella ikävää, jos autoverstas lakkautettaisiin.

Jan-Markus Sahalalla, 25, on nykyisin oma talli ja hän asuu Nurmijärvellä. Sahala muistelee verstasta lämmöllä, sillä Lappeenrannasta muuttaneelle nuorelle verstas oli myös hengailupaikka.

– Tuupakkaan uskaltaa ensikertalainenkin tulla, Leppänen sanoo.

Leppänen aloitti jo mopopoikana verstaalla, kun se vielä sijaitsi Niittytiellä. Hän innostui autoista pajalla ja hankki myöhemmin autoalan koulutuksen.

Leppänen arvelee, että joillekin kävijölle autoverstaan lopettaminen voi tarkoittaa alkoholisoitumisen vaaraa, jos tärkeä osa elämää yhtäkkiä häviää. Myös Engström kertoo, että autoverstaalle tulon takia on voitu jättää viikonlopun baari-ilta väliin, jotta seuraavana päivänä ollaan ajoissa ja terävänä autohommissa.

– On parempi olla siellä kuin tyhmyyksiä tekemässä ja on muutakin tekemistä kuin istua baarissa, Väisänen lisää.

– Jos joskus on omia lapsia, niin toivon, että heillä olisi tuollainen paikka, Engström päättää.

Vantaan kaupungin varikon yhteydessä sijaitsevan verstaan vuokrasopimus irtisanotaan heti, kun paikan lakkauttamispäätös on saanut lainvoiman. Irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Kaupungin omistaman tilan vuokra siivouksineen on hieman alle 10 000 euroa kuukaudessa.

– Jostain on pakko leikata. Se on valitettava tosiasia eikä helppoja kohteita ole, toteaa Vantaan nuorisopalvelujen johtaja Hannu Rusama.

Hän sanoo, että säästökohteita haettaessa pohditaan, mikä on keskeisintä ja tavoittavinta alaikäisiin kohdistuvaa nuorisotyötä.

– Vaihtoehtona olisi ollut esimerkiksi yhden nuorisotilan sulkeminen.

Autoverstas on ollut koronan takia yhtämittaisesti suljettuna joulukuusta 2020. Verstasta ei voida vieläkään avata, koska Rusaman mukaan sieltä puuttuu tekniikan osaava työntekijä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut