Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Ritva Viljanen: Vantaan veroprosentit ennallaan 2022 – talouden tasapainotus tuomassa 41 miljoonan säästön tälle vuodelle

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen katsoo, että Vantaan kunnallisveroprosentit on syytä pitää ennallaan ensi vuonna.

Kaupungin talous on kehittynyt Viljasen mukaan tasapainoisesti, ja myös mittavista investoinneista on selvitty.

Viljanen perustelee verolinjaansa myös valtuustosopimuksella, jonka mukaan kunnallisveroja eikä muitakaan veroja nosteta.

– Koska nostimme kuluvana vuonna kiinteistöveroja, ei ole tarkoituksenmukaista nostaa niitäkään pian uudestaan. Verotus vaatii ennakoitavuutta ja johdonmukaisuutta. En siis ole ehdottamassa veronkorotuksia kunnallisveroihin eikä kiinteistöveroihin, Viljanen sanoo.

Vantaan kunnallisveroprosentti on 19. Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti on 0,41 ja yleinen kiinteistövero 1,28 prosenttia.

Yleinen kiinteistövero nousi 0,28 prosenttiyksikköä tälle vuodelle.

Verotus vaatii ennakoitavuutta.

Nykyisillä veroprosenteilla ja valtionosuuksilla Vantaan tulevan vuoden vero- ja valtionosuustulot ovat tämän hetkisen arvion mukaan noin 1,4 miljardia euroa.

Selvästi suurin osa verotuloista tulee kunnallisverotuottona.

Ensi vuosi on viimeinen, jolloin kunnat verottavat asukkaitaan vanhojen äyrien mukaan.

Vuonna 2023 voimaan astuva soteuudistus mullistaa verotuksen niin, että kunnallisveroa leikataan 13,26 prosenttiyksikköä, ja vastaavan määrän valtio verottaa rahoittaakseen perustettavien hyvinvointialueiden palveluita.

Vilja n en sanoo, että Vantaan veropolitiikassa on huomioitava myös kaupungin vetovoimaisuus. Naapurikaupungit Helsinki ja Espoo ovat molemmat pitämässä veroprosenttinsa ennallaan 18 prosentissa.

– Vantaan täytyy olla myös jatkossakin vetovoimainen ja näen, että veroprosenttimme on sidoksissa pääkaupunkiseudun yleiseen tasoon. Siksi sen nostaminen nykyisestä 19 prosentista ei olisi perusteltua.

Vantaa on pitänyt kunnallisveroprosenttinsa ennallaan useita vuosia. Kasvavia menopaineita on madallettu talousohjelmalla, joka toi viime vuonna 28 miljoonan euron tasapainotuksen. Tänä vuonna vaikutus on Viljasen mukaan nousemassa 41 miljoonaan euroon.

Viljasen mukaan tasapainotuksesta huolimatta Vantaa peruspalvelut ovat hyvät.

– Olemme kyenneet myös mittaviin investointeihin. Viime valtuustokaudella 2017–2021 rakennettiin 20 päiväkotia tai niiden laajennusta, kaksi uutta koulua ja 12 koulun laajennusta.

Vantaan velkataakka vastaa Viljasen mukaan nyt kuntien keskimääräistä tasoa.

Lopullisesti veroprosenteista päättää valtuusto.

LUE MYÖS ARKISTOJUTTU: Vantaa hankkii tuloja kiinteistöveron, ei kuntaveron, nostolla – kaupunginjohtaja julkaisi talousarvioehdotuksensa