Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on yhteensä vajaat 10 katujengiä, joihin kuuluu kaikkiaan noin sata parikymppistä miestä, kertoo poliisi Ylen uutisille.
Poliisin mukaan jengiläisten toiminta on muuttunut nopeasti huonompaan suuntaan tänä syksynä. Teräaseiden lisäksi osa kantaa ampuma-asetta, ja niitä käytetään entistä herkemmin.
Poliisin mukaan syksyn ja loppukesän aikana ollut useita ampumistapauksia, joista on tullut konkreettista vaaraa myös sivullisille.
Ammattimainen rikollisuus -toimintojen johtaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta sanoo Ylelle, että jengiläiset eivät näytä käyttävän asetta ryhminä, vaan toistaiseksi kyse on ollut yksittäisten ihmisten välienselvittelystä.
Heinikarin mukaan toistaiseksi vakavin tilanne uhkasi sattua kuitenkin Helsingissä viime perjantaina. Poliisi kuitenkin esti katujengien välisen vakavan väkivaltatilanteen, kertoo Heinikari MTV:n uutisille.
Kymmenkunta henkilöä otettiin kiinni ja heistä kaksi on vangittu epäiltyinä törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.
Poliisin mukaan jengeissä on mukana myös nuoria, jotka levittävät huumeita katukaupassa ja netissä.
Jengi-ilmiöön kuuluvat vahvat kaupunginosaidentiteetit sekä voimakkaasti rikollisuutta ja väkivaltaa ihannoiva rap-musiikki.
Poliisin mukaan suurimmalla osalla jengeihin kuuluvista miehistä on maahanmuuttajatausta ensimmäisessä tai toisessa polvessa. Jengit eivät ole poliisin mukaan kuitenkaan etnisesti tai taustamaittain järjestäytyneitä.
Osa jengiläisistä voi olla mukana musiikin ja kavereiden vuoksi, eivätkä he tee rikoksia. Poliisin mukaan jengi voi silti olla maaperää järjestäytyneelle rikollisuudelle.
– Puhutaan parikymppisistä nuorista, joista osalla on taustaa useista väkivaltarikoksista ja huumausainerikoksista. Kun katsotaan 5–10 vuotta eteenpäin, tilanne voi olla toisenlainen, poliisi toteaa Ylelle.