Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Squashin harrastamisessa on nähtävissä Vantaalla nyt "jäätävää kasvua" – suosion taustalla padel ja fitnessbuumi

Vantaalle tarvittaisiin kipeästi uusia squashkenttiä.

Squashin ja tenniksen ominaisuuksia yhdistävä padel on noussut viime aikoina trendilajiksi – miten on käynyt squashin?

Erittäin hyvin: lajin suosio on kasvanut reippaasti, iloitsee vantaalaisen squashseuran Myyrsquashin toiminnanjohtaja Luukas Raatikainen.

–  Olemme saaneet pandemian aikana kymmeniä uusia jäseniä. Seuraan on hakeutunut tosi paljon etenkin 15–30-vuotiaita harrastajia, jotka ovat kiinnostuneita squashin liikunnallisuudesta.

Raatikaisen mukaan moni on kiinnostunut lajista kokeiltuaan ensin padelia.

– Padelista on alkanut virrata harrastajia squashin pariin, samoin tenniksestä. Sen sijaan sulkkiksesta ei niinkään. Padelia on hauska pelata, mutta siinä ei saa hikeä pintaan niin kuin squashissa.

Raatikainen arvioi, että squashin suosion kasvu selittyy myös fitnessbuumilla.

Moni on kiinnostunut omasta hyvinvoinnista yhä enemmän.

– Moni on kiinnostunut omasta hyvinvoinnista yhä enemmän. Squash nähdään tapana kehittää sitä, ja siinä voi haastaa urheilullisesti itseään. Verrattuna muihin mailapeleihin squash on rankin ja siinä pelataan korkeimmilla sykkeillä.

Edellinen ja ainoa squashbuumi ennen nykyistä buumia oli 1980–90-lukujen taitteessa. 90-luvun lama toi massiivisen loven harrastaja- ja kenttämääriin, ja sen jälkeen on ollut tasaisempaa.

Myyrsquash on Vantaan ainoa aktiivinen squashseura ja jäsenmäärältään Suomen kolmanneksi suurin lajiseura. Harrastajia on satakunta, joista naispuolisia on noin 30 prosenttia. Harrastajakunta on nuorentunut 4–5 viime vuoden aikana.

– Nyt 30 prosenttia on junioreita, 30 prosenttia 15–30-vuotiaita ja 40 prosenttia vanhempia. Aiemmin 80 prosenttia oli yli 40-vuotiaita miehiä. Pelaajakunta on nuorentunut muuallakin pääkaupunkiseudulla, Raatikainen kertoo.

Lajin suosion kasvu ei ole yllättänyt häntä.

– Voin luvata, että harrastajamäärissä on jatkossa jäätävää kasvua.

Seuralla on kolme kenttää Vantaan omistamassa Myyrmäen jäähallissa.

– Toiveena on, että saamme neljännenkin hallin kentän squashin käyttöön.

Suomen Squashliiton toiminnanjohtaja Mika Monto arvioi, että Vantaan squashin kasvua jarruttaa eniten se, että kenttiä on vain kolme.

– Kaupunkiin tarvittaisiin kipeästi uusia kenttiä, Monto sanoo.

Squash on kasvussa muuallakin maassa, padelin ja muiden syiden ansiosta.

– Olemme panostaneet viestintään paljon. Squash on myös erittäin paljon terveysvaikutuksia sisältävä laji. Moni on löytänyt lajin myös siksi, että hallit ovat olleet osin auki korona-aikanakin, Monto kertoo.